idei scari interioare

4 idei de acoperire a scarilor interioare, de la lemn la gresie portelanata

Patru sugestii practice și valoroase pentru cei care doresc să dea un nou aspect casei lor, începând cu un element adesea trecut cu vederea: acoperirea scărilor interioare . În articol examinăm în detaliu caracteristicile și costurile, oferind diverse sfaturi pentru a-ți actualiza casa în stil.

Scările interioare ale unui apartament sunt un element fundamental care, pe lângă faptul că leagă două sau mai multe niveluri, conferă încăperii caracter și stil. Din acest motiv, acoperirea scărilor este un aspect fundamental atunci când sunteți pe cale să vă renovați casa.

Pe piata, in functie de gusturile si posibilitatile de cheltuire ale fiecaruia, sunt disponibile o mare varietate de acoperiri , de la cele mai moderne la cele mai clasice, la fel ca si pentru balustrade, care pot fi din lemn, otel sau fier forjat.

Înainte de a alege cea mai potrivită acoperire, este întotdeauna recomandabil să apelați la experți din industrie, arhitecți și designeri și să contactați companii specializate care vă pot oferi estimări realiste de costuri. Între timp, iată 4 idei despre cum să acoperiți scările interioare , sfaturi utile pentru cei care doresc să schimbe sau să îmbunătățească complet aspectul casei lor.

1. Scari interioare, cum sa le acoperim cu gresie portelanata

Gresia portelanata este printre cele mai folosite materiale in ziua de azi pentru acoperirea scarilor si a pardoselilor, deoarece este versatila si economica . Acest material se remarcă prin proprietățile sale excelente și ușurința de instalare și curățare. Oricine dorește să acopere scările cu gresie porțelană trebuie să țină cont de următoarele caracteristici ale produsului:

  • este un material compact, rezistent cu porozitate redusa, ceea ce inseamna ca rezista la pete si zgarieturi, pastrand in timp un nou aspect
  • este versatil, poate fi folosit pentru scări, trepte, înălțimi și plinte
  • este disponibil într-o gamă largă de efecte, culori și finisaje și vă permite să personalizați mediile în funcție de gusturile dvs.
  • se gaseste pe piata in multe dimensiuni si grosimi, de la placi mari pana la cele mai subtiri, ideal pentru acoperirea scarilor existente fara a demola invelisul anterior
  • are un pret avantajos, de fapt, in comparatie cu materialele naturale precum lemnul si marmura, este o solutie economica

Avand in vedere aceste caracteristici, gresia portelanata este cu siguranta o solutie de luat in considerare atunci cand va renovati locuinta, atat pentru scarile interioare, cat si pentru pardoseala zonelor de zi si a bailor.

Scari interioare, cum sa le acoperim cu gresie portelanata
Acoperirea scărilor este un aspect fundamental atunci când sunteți pe cale să vă renovați casa

2. De ce să alegeți laminatul

De asemenea, laminatul se dovedește a fi o soluție practică și economică pentru cei care doresc să acopere scările acasă . Este o acoperire moderna, cu costuri mici si usor de montat. Laminatul poate fi aplicat într-un timp scurt, deoarece are soluții de interblocare preformate pentru înălțare și benzi de rulare, ideale pentru bricolaj. Are o rezistență bună la zgârieturi și pete, dar necesită curățare regulată.

Laminatul pentru scări interioare poate fi avut în multe finisaje care imită lemnul, piatra naturală și alte materiale. Aceasta este soluția ideală pentru cei care doresc să își modernizeze locuința fără a cheltui sume excesive și într-un timp scurt.

De ce să alegeți laminatul
Laminatul pentru scări interioare poate fi avut în multe finisaje care imită lemnul, piatra naturală și alte materiale

3. Acoperiți scările interioare cu lemn

Cei care iubesc materialele naturale pot acoperi scările casei lor cu lemn, o soluție atemporală, elegantă, care creează o atmosferă primitoare și rafinată . In comparatie cu gresia portelanata, acoperirea scarilor din lemn este o alegere mai costisitoare, pe de alta parte lemnul are o durabilitate ridicata, mai ales daca este bine intretinut in timp, si confera casei un aspect primitor si calduros .
Lemnul poate fi personalizat si dupa gusturi si nevoi cu diferite finisaje, atat cu vopsele cat si cu uleiuri.

4. Rășină pentru un aspect minimal și modern

Pentru o casă cu un design modern și industrial, acoperirile din rășină sunt foarte populare. Acest lucru se aplică atât scărilor interioare, cât și întregii podele. Acoperirile continue, precum rășina, nu au îmbinări și sunt ideale pentru iubitorii de look-uri contemporane și minimaliste .

Rășina este elastică, rezistentă la impact, impermeabilă și perfectă pentru mediile umede. In plus, fata de alte tipuri de invelisuri, are o grosime redusa si poate fi aplicata pe pardoselile existente fara demolare (factor care duce la mari economii din punct de vedere al costurilor). Alte caracteristici care fac ca rasina sa fie foarte apreciata sunt versatilitatea sa (cu combinatii infinite de culori si finisaje) si rezistenta in timp fara intretinere speciala.

Rășină pentru un aspect minimal și modern
Acoperirile continue, precum rășina, nu au îmbinări și sunt ideale pentru iubitorii de look-uri contemporane și minimaliste

Întrebări frecvente Scări interioare

Alegerea tipului de scară depinde de mai mulți factori, inclusiv estetica, funcționalitatea, spațiul disponibil și cerințele de reglementare. Un design bun al scărilor nu numai că îmbunătățește caracterul practic al unei clădiri, dar se poate transforma și într-o declarație artistică, contribuind în mod semnificativ la atmosfera și stilul mediului ambiant.

Ce fel de scări există?

Iată o prezentare generală a principalelor tipuri de scări:

1. Scări drepte. Aceste cântare sunt cele mai comune și mai simple. Ele constau dintr-o serie de pași care se dezvoltă într-o singură secțiune liniară. Sunt ușor de proiectat și construit și se adaptează bine la multe contexte arhitecturale.
2. Scari in forma de L (sau scari cu un sfert de tura) . Aceste scări își schimbă direcția la 90 de grade folosind un palier sau trepte de ventilator. Sunt utile pentru optimizarea spațiului în încăperi mici și adaugă un element de design mai interesant decât scara dreaptă.
3. Scari in forma de U (sau scari de jumatate de mars). Similar cu scările în formă de L, dar cu o schimbare de direcție de 180 de grade, de obicei printr-un palier intermediar. Acest tip de scară este adesea folosit în case cu două etaje sau clădiri publice.
4. Scari elicoidale. Aceste scări se înfășoară în jurul unui miez central, cu trepte îngustându-se spre stâlp. Sunt atrăgătoare din punct de vedere estetic și pot deveni punctul focal al unei încăperi, dar necesită o planificare bună și mai mult spațiu.
5. Scari spiralate. La fel ca scările elicoidale, scările spiralate au o axă centrală foarte îngustă și trepte care se îngustează brusc spre stâlpul central. Sunt ideale pentru spații foarte limitate.
6. Scări retractabile. Aceste scari sunt concepute pentru a accesa spatii mai putin utilizate, precum mansarde. Sunt retractabile și pot fi ascunse atunci când nu sunt folosite.
7. Scări în consolă. Scările în consolă au trepte atașate doar pe o parte de perete sau de un șir central. Designul este modern și poate da o senzație de ușurință și spațiu.

Cât spațiu este necesar pentru o scară interioară?

In locuintele cu spatiu limitat, optam deseori pentru montarea de scari spiralate sau elicoidale care, conform reglementarilor in vigoare, trebuie sa aiba un diametru minim de 120 cm. Aceste soluții sunt ideale pentru maximizarea utilizării spațiului fără a renunța la accesul la diferitele niveluri ale clădirii.

Pentru spații mai mari, totuși, aveți libertatea de a explora modele de scări mai expansive și mai îndrăznețe din punct de vedere artistic, cum ar fi scările liniare sau duble.

Atunci când proiectați scările interioare, este esențial să luați în considerare alinierea precisă a rampelor. Nu este vorba doar de estetică, cu o balustradă continuă care urmărește armonios rampele și aterizarea, ci și de funcționalitate, asigurându-se că nu există căderi sau obstacole vizuale care pot perturba fluxul vizual și mișcarea.

Balustradele joacă un rol vital în siguranța scărilor. Acestea trebuie să fie proiectate pentru a oferi un sprijin solid celor care le folosesc, iar în contexte de locuințe incluzive, trebuie să permită și instalarea de liftscări, dacă este necesar, pentru a asigura accesibilitatea persoanelor cu limitări de mobilitate.

Cât costă acoperirea scărilor interioare, ce afectează prețul

Prețul este unul dintre cei mai importanți factori de luat în considerare atunci când luați în considerare o nouă acoperire pentru podele și scări interioare. Așa cum este ușor de imaginat, fiecare material are propriul său preț și propriile particularități de transport, instalare și întreținere, toate elemente care influențează – și destul de puțin – prețul final.

Materialul este elementul care, mai mult decât oricare altul, face ca prețul să fluctueze. Acestea variaza de la gresie laminata si portelanata care sunt cele mai ieftine, pana la rasini si lemn care, insa, au un cost mai mare.

Cel mai bun lucru de făcut, înainte de a continua, este să ceri sfatul experților din sector care vor putea indica cel mai bun material pentru acoperirea scărilor în funcție de tipul de locuință și de bugetul disponibil. De asemenea, este recomandabil să comparați întotdeauna diferite estimări pentru a vă face o idee realistă a cheltuielilor necesare și a timpilor de aplicare.

Similar Posts