incalzirea viitorului

Care sunt sistemele de încălzire ale viitorului și ce se va întâmpla cu cazanele? Previziunile experților

Cum ne vom încălzi în următorii ani și care sunt cele mai ecologice sisteme de încălzire în care să investești acum? Privire de ansamblu asupra situației cu argumente pro și contra ale diferitelor sisteme.

De la soba pe peleți la pompa de căldură, există multe sisteme de încălzire disponibile astăzi și variază ca preț și performanță . De câțiva ani, comparativ cu trecutul, utilizatorii caută sisteme de încălzire nu doar performante, ci și ecologice , adică mai puțin poluante decât cele tradiționale diesel sau metan.

Datorită bonusurilor disponibile pentru eficiența energetică casnică, mulți cetățeni au decis să-și schimbe radical obiceiurile în ceea ce privește încălzirea spațiilor, renunțând la combustibilii fosili . Dar pentru ca tranziția verde să ducă la rezultatele dorite, mai este un drum lung de parcurs.

Și atunci apar spontan câteva întrebări: care sunt sistemele de încălzire ale viitorului? Ce va fi folosit în casele italiene și, mai ales, ce sistem să alegeți pentru a polua mai puțin ?

Unul dintre principalele obiective ale viitorului este reducerea emisiilor de dioxid de carbon, cu atât mai bine dacă acest obiectiv este atins cu sisteme de încălzire care asigură economii semnificative la facturi . În această analiză aprofundată, oferim o trecere în revistă a principalelor surse de încălzire și care vor avea o mai mare utilizare și difuzare în anii următori.

Care va fi viitorul încălzirii?

O întrebare care necesită un răspuns complex se referă exact la care vor fi sistemele de încălzire a mediilor casnice în următorii ani. Care este încălzirea viitorului, mai ecologică și mai eficientă? Deja astăzi mulți oameni au optat, sau sunt pe cale să o facă, pentru sisteme care protejează mediul prin producerea de emisii  mai mici de Co 2. Acestea sunt sisteme de producere a căldurii care exploatează energiile regenerabile precum:

  • pompe de caldura
  • cazane in condensare
  • solar termic

Toate sistemele valabile care vor avea o răspândire pe scară largă în următorii ani. Totuși, trebuie avut în vedere un factor: aceste sisteme verzi, deși sunt performante, își măresc performanța dacă casa are o izolare termică adecvată . Aceasta înseamnă că nu este suficient să investești în sisteme de încălzire alimentate cu energie regenerabilă, este necesară izolarea pereților și a acoperișului pentru a realiza economii economice semnificative.

Ce este o pompă de căldură și cum funcționează?

De câțiva ani, pompele de căldură au devenit răspândite în casele italiene, atât ca alternativă la calorifere, cât și pe lângă acestea. Pompele generează căldură din exterior spre interior prin energie electrică sau, alternativ, printr-un combustibil gazos. În plus, pompa de căldură poate produce aer cald menajer folosind aer extern și inversează ciclul de producere a apei rece, devenind un aparat de aer condiționat pentru a fi utilizat în lunile de vară .

Pentru a profita la maximum de potentialul pompei de caldura este recomandabil sa combinati acest sistem cu un sistem de incalzire prin pardoseala, tavan sau perete.

Atentie la clasa energetica, expertii recomanda achizitionarea unei pompe de caldura de varf cu clasa energetica A+++. Chiar dacă presupune o cheltuială mai mare, garantează standarde înalte și economii la consum.

Până în prezent, potrivit multora, sistemul de încălzire cu pompă de căldură pare a fi cel mai convenabil. Cu toate acestea, există mai multe variabile de luat în considerare, care fac ca cheltuielile să fluctueze: de exemplu costul energiei , izolația termică a casei, tipul de aparat și așa mai departe.

Cum vor fi urmatoarele cazane, modelele in condensatie

În următorii ani vor deveni mai răspândite centralele în condensare, sisteme care permit reducerea consumului deoarece exploatează căldura reziduală prezentă în gazele de evacuare.

În comparație cu cazanele tradiționale, costul acestora este mai mare și este necesară și o conductă de evacuare a condensului. Printre avantaje se numără dimensiunea mică și economiile reale la utilități pe termen lung.

Sisteme hibride

Apropo de sistemele de încălzire ale viitorului, nu putem să nu le amintim de cele „hibride”, adică de sisteme care îmbină caracteristicile cazanului și ale pompei de căldură. Sunt cazane în condensare alimentate pe gaz combinate cu un sistem care utilizează surse de energie verde. De obicei se folosește un sistem solar termic sau o pompă de căldură, unite între ele datorită unui acumulator.

Aceasta este o soluție ecologică care are dezavantajul de a avea un cost de instalare semnificativ.

Energia solară

Energia solară este una dintre cele mai utilizate surse de energie curată astăzi, iar utilizarea sa va fi cu siguranță implementată în viitor. De altfel, guvernul facilitează tot mai mult instalarea panourilor solare termice atât în ​​locuințe, cât și în activitățile de producție. Printre principalele beneficii ale energiei solare termice se numără:

  • economii mai mari la facturi (poate ajunge la 70%)
  • ridicarea clasei energetice a locuintei
  • posibilitatea de a profita de scutiri fiscale
  • emisii mai mici de gaze cu efect de seră.

Celula de ardere

Printre cele mai inovatoare sisteme de incalzire casnica se numara celula de ardere, sistem care produce caldura si incalzeste apa prin aplicarea principiului cogenerarii . Aceste celule produc energie electrică folosind gaz natural, exploatând o reacție electrochimică fără ardere. Acest sistem va fi folosit din ce în ce mai mult în următorii ani, iar potențialul său poate fi optimizat cel mai bine prin alegerea celei mai bune oferte de energie electrică și gaz.

Similar Posts