Casa in clasa energetica A – Ce interventii si ce costuri
Clasa energetică a locuinței exprimă sintetic consumul de energie al unei proprietăți și este atribuită pe baza indicelui global de performanță energetică (EPgl, nren). Acest indice se referă la consumul proprietății din surse neregenerabile (de exemplu, combustibil), adică la kilowați pe metru pătrat necesar pentru:
- iluminat
- producerea apei calde menajere
- incalzire si aer conditionat
- ventilare
- alimentarea cu energie electrică a lifturilor, alarmelor etc.
Pe lângă consum, sunt luate în considerare aspecte precum zona climatică, raportul volum/suprafață de dispersie a clădirii și nivelul de izolare.
Iată cele 10 clase energetice cu valorile de referință EPgl,nren standard 2019/2021.
Evaluare energetică | Consum |
---|---|
Clasa A4 | ≤0,40 EPgl,nren,rif,standard |
Clasa A3 | 0,40-0,60 EPgl,nren,rif,standard |
Clasa A2 | 0,60-0,80 EPgl,nren,ref,standard |
Clasa A1 | 0,80-1,00 EPgl,nren,rif,standard |
Clasa B | 1,00-1,20 EPgl,nren,rif,standard |
Clasa C | 1,20-1,50 EPgl,nren,rif,standard |
Clasa D | 1,50-2,00 EPgl,nren,rif,standard |
Clasa E | 2,00-2,60 EPgl,nren,rif,standard |
clasa F | 2,60-3,50 EPgl,nren,rif,standard |
Clasa G | >3,50 EPgl,nren,rif,standard |
Consumul din surse neregenerabile se evaluează printr-o inspecție a proprietății, în urma căreia se eliberează APE (Certificatul de Performanță Energetică). În APE, pe lângă clasa energetică, există intervenții sugerate de tehnician pentru îmbunătățirea eficienței energetice, cu orice clasă nouă care poate fi realizată.
In acest articol vom vorbi despre ce interventii sunt necesare pentru a va aduce casa sau apartamentul la clasa energetica A, cu costurile aferente. În continuare, vom vorbi despre diferențele dintre clasele energetice A și B în ceea ce privește consumul și valoarea comercială, precum și scutiri fiscale pentru recalificarea energetică a clădirilor.
Cât costă să aduci casa la clasa energetică A?
Dacă aveți în vedere o intervenție de recalificare energetică, primul lucru de făcut este să obțineți Certificatul de Performanță Energetică (APE) al locuinței dumneavoastră, pentru a înțelege ce intervenții urmează să fie efectuate. Iată cele mai frecvente.
Expunere
Nu este întotdeauna posibil să-ți upgradezi apartamentul sau casa la clasa energetică A, din cauza unor aspecte de care trebuie îngrijite chiar din construcție. Expunerea la nord sau lipsa expunerii la lumina soarelui (de exemplu din cauza prezenței copacilor) sau zona climatică diferită pot face diferența între o proprietate de clasă energetică A și B, chiar și în absența altor diferențe semnificative.
Pentru a reduce expunerea la soare în lunile de vară, totuși, este important să folosiți o protecție solară adecvată ( copertine , plase de țânțari opace ).
Izolatie
O bună izolare este importantă pentru a evita risipa inutilă de energie. Toate zonele incalzite ale casei trebuie izolate, de la pivnita (sau alte incaperi cu tavan in contact cu solul) pana la mansarda, cu o atentie deosebita reducerii puntilor termice si remedierii fenomenelor precum umiditatea in crestere. Lucrarile de termoizolatie costa in medie 20-30 euro/m2.
Sistem de incalzire/fotovoltaic
Un sistem de încălzire eficient este esențial. Ideale sunt sistemele alimentate cu panouri solare sau fotovoltaice, care reduc semnificativ consumul de energie neregenerabila. Cazanele în condensație și pompele de căldură, dar și sistemele hibride, sunt ideale pentru îmbunătățirea eficienței energetice, combinate poate cu sisteme avansate de termoreglare (unități de control, termostate) cu senzori de mediu.
Acestea pot fi combinate atât cu radiatoare de design, care sunt deosebit de eficiente în ceea ce privește puterea termică, cât și cu sisteme de încălzire și răcire prin pardoseală. Costul variază în funcție de tipul de generator. O pompă de căldură aer-apă, de exemplu, are un cost de listă de aproximativ 5.000 de euro, care se ridică la 8.000-10.000 de euro dacă se ia în considerare instalarea.
Costul unui sistem fotovoltaic este însă în jur de 2 mii de euro per kW all inclusive.
Fixare
Folosirea corpurilor de economisire a energiei și a geamurilor termopan este o prioritate, pentru a nu anula intervențiile anterioare. Costul geamurilor cu rupere termica cu geam triplu este in jur de 400 euro/m2 plus in jur de 100 euro montaj.
Automatizare acasă
Gestionarea prin sisteme de automatizare a locuinței a electrocasnicelor, încălzire/răcire, alarme, obloane, copertine solare etc. este confortabil și vă permite să economisiți consumul de energie. Mai întâi trebuie să modificați sistemul electric astfel încât să poată suporta sistemele de automatizare a locuinței. Apoi este necesar să instalați diferitele dispozitive pentru controlul de la distanță al funcțiilor . Costul mediu de lucru pentru un apartament de 100 m2 este de aproximativ 9.000 de euro.
Un sfat pentru economisire
Preturile pe care le-am indicat sunt orientative si variaza in functie de zona, si in functie de costurile cu forta de munca. Pentru a vă asigura că alegeți o ofertă cu adevărat convenabilă, vă recomandăm să comparați mai multe oferte .
Compararea chiar și a doar două sau trei citate vă permite să:
- fă-ți o idee despre cât costă să-ți aduci clasa A acasă în orașul tău;
- găsiți firme specializate dispuse să negocieze costurile cu forța de muncă;
- comparați diferite soluții pe baza experienței profesioniștilor din industrie.
Citate pentru recalificarea energetică a casei tale… fără stres
Ai multe angajamente și puțin timp pentru a compara ofertele?
Dacă doriți, puteți solicita oferte de la profesioniștii din orașul dvs. prin portalul nostru. Doar completați o scurtă cerere și în câteva ore veți primi trei oferte pentru a vă reamenaja locuința de la trei companii specializate din zona dumneavoastră.
Cotațiile pe care le veți primi prin site-ul nostru sunt gratuite și neobligatorii: dacă niciuna dintre ele nu vă interesează, tot ce trebuie să faceți este să începeți să căutați soluția potrivită pentru dvs.!
Avantajele unei case în clasa energetică A
A avea o proprietate în clasa energetică A are semnificație în primul rând în ceea ce privește consumul , mai puțin de 10 kW/m2 pe an. Chiar daca cobori in clasa B, consumul se ridica la 30-50 kw/m2, in timp ce in clasa G poate depasi 200 kw/m2 pe an.
A avea o casa de clasa energetica A este important si din punct de vedere al valorii comerciale. Proprietățile de la A1 și mai sus costă în medie cu 400-500 EUR mai mult pe metru pătrat. Aceste proprietăți (mai ales dacă sunt renovate) au o piață mai mare decât cele ale claselor inferioare atât pentru vânzare, cât și pentru închiriere.
În sfârșit, se pune problema deducerilor fiscale, care vă permit să recuperați o mare parte din cheltuielile efectuate pentru recalificarea energetică a clădirilor, despre care vom vorbi în paragraful următor.ectuate între 1 ianuarie 2017 și 31 decembrie 2021, cu o limită de cheltuieli de 40.000 EUR per unitate imobiliară, inclusiv cheltuielile birocratice și de proiectare.