Cazane in condensatie pentru incalzire si apa: tot ce trebuie sa stii
Cazanele in condensatie sunt o solutie pentru incalzire eficienta si producere de apa calda menajera, cu instalare si intretinere usoara. Acest articol raspunde la principalele intrebari, devenind un ghid pentru achizitionarea centralelor in condensatie pentru economii maxime.
Cazanele în condensare reprezintă o opțiune eficientă și gestionabilă pentru garantarea încălzirii și a apei calde menajere în locuință. Acest articol este conceput ca un ghid practic de achiziție, menit să rezolve cele mai frecvente întrebări și să ajute la optimizarea economiilor de energie și economice.
Ce este un cazan în condensare și cum funcționează
Un cazan în condensare este un sistem de încălzire a unei locuințe și de producere a apei calde menajere. Cazanele in condensatie sunt potrivite pentru toate locuintele si exista pe piata o multitudine de modele, capabile sa satisfaca nevoile specifice fiecaruia.
Tehnologia este acum mai mult decât solidă, atât de mult încât s-au făcut diverse încercări de a folosi aceleași cazane cu alte tipuri de combustibil. Cazanul în condensație, de fapt, este alimentat cu gaz , dar mulți producători comercializează modele care, de exemplu, pot fi transformate în hidrogen .
Funcționarea unui cazan în condensare se bazează pe arderea gazului, care generează căldură și încălzește un fluid calofer, adică apa care circulă în interiorul sistemului și care este apoi distribuită în interiorul casei, unde eliberează energia pentru încălzire. Principalele diferențe dintre cazanele în condensație și cele tradiționale se datorează în principal faptului că cazanele în condensație în acest proces includ și recuperarea căldurii prezente în gazele de evacuare .
Tocmai acesta este și unul dintre principalele avantaje ale cazanelor în condensație: eficiența energetică . Recuperarea căldurii din fum este posibilă datorită condensării vaporilor generați de ardere, care nu mai sunt expulzați direct în atmosferă. În timpul condensului, se generează energie suplimentară, transferată întotdeauna apei care circulă în sistem. Centrala poate fi conectata si la un cazan pentru incalzirea apei menajere.

Care sunt avantajele folosirii unui cazan în condensare
Avantajele utilizarii unui cazan in condensatie sunt diferite si atribuibile in principal randamentului energetic pe care o asigura fata de modelele traditionale. De fapt, reducerea consumului de încălzire este cu adevărat semnificativă și, în consecință, garantează și o reducere a costurilor pentru proprietarii de locuințe. Cele mai eficiente modele garantează economii de până la 30% la combustibilul utilizat.
Alte avantaje ale cazanelor în condensație se referă, deci, la durabilitatea mai mare în comparație cu centralele vechi, întrucât scad și emisiile de CO2 și poluanții generați, datorită tehnologiei de condensare. În plus, costurile pentru achiziționarea și instalarea tehnologiei sunt destul de mici și accesibile. Cazanele sunt compatibile cu reteaua de gaz existenta si pot fi perfect integrate cu sistemul existent, chiar si fara modificari la sistemul de distributie si terminale.
In final, centrala in condensatie poate fi combinata cu alte dispozitive si sisteme, precum sisteme de producere a energiei regenerabile sau chiar o pompa de caldura, pentru a crea un sistem hibrid.

Instalare si intretinere cazane in condensatie
Printre avantajele mentionate mai sus se numara si montarea cazanului in condensatie, care este simpla si nu presupune costuri excesive. În plus, centrala în condensație este astăzi singurul model de centrală care poate fi instalată, nemaifiind posibil să se opteze pentru tehnologia anterioară. Printre ceea ce este necesar instalarii si functionarii corecte se numara cu siguranta pregatirea unui cos de fum, conform caracteristicilor cerute de lege.
Conform Legii 90/2013, toate sistemele de încălzire instalate trebuie „să fie racordate la coșuri speciale, coșuri de fum sau sisteme de evacuare a produselor de ardere, cu o ieșire deasupra acoperișului clădirii la înălțimea prevăzută de reglementările tehnice în vigoare”.
Printre ceea ce faciliteaza montarea cazanelor in condensatie se numara insa si posibilitatea amplasarii acestora in orice incapere a locuintei sau in exterior, cu conditia sa fie respectate toate conditiile referitoare la canalele de evacuare si cosul. Instalarea trebuie efectuată de un tehnician calificat , cu licență conform legii.
Pe lângă instalare, atunci este necesar să vă faceți griji cu privire la întreținerea cazanului în condensație, care implică verificări periodice regulate. Scopul acestor interventii este si asigurarea intretinerii corecte a sistemului, siguranta maxima si eficienta acestuia in timp. Una dintre cele mai importante activități, de fapt, este curățarea cazanului.
Activitățile de întreținere ale cazanului în condensație sunt indicate în manualul de sistem, așa cum este definit în Decretul prezidențial 74/2013. Dacă aceste date nu sunt disponibile, este necesar să faceți referire la standardele de referință UNI și CEI. Printre verificările obligatorii se numără și cea a eficienței energetice (cunoscută și sub denumirea de testare a fumului), cu o frecvență bianuală pentru cazanele cu o putere nominală mai mică de 100 kW. La fel ca si montajul, intretinerea cazanului in condensatie trebuie sa fie efectuata si de un profesionist calificat, firma inregistrata regulat la Camera de Comert cu calificare pentru aceste interventii specifice.

Alegerea dimensiunii potrivite a cazanului în condensare
Alegerea unei marimi potrivite de centrala in condensatie pentru locuinta ta este esentiala pentru a te putea bucura de toate avantajele oferite de aceasta tehnologie si pentru a nu avea un sistem inadecvat scopului. Când vorbim de mărime, ne referim la puterea nominală a cazanului, exprimată în kW . Această putere indică capacitatea de a genera suficientă energie pentru încălzirea locuinței și trebuie evaluată în funcție de caracteristicile clădirii și de dimensiunea casei. De exemplu, o clădire mică, izolată termic, va necesita cu siguranță un cazan mai mic decât o clădire veche și mare.

Pentru alegere este esential sa te bazezi pe un tehnician de referinta, capabil sa efectueze toate aceste evaluari si sa orienteze clientul spre alegerea celui mai bun produs. De fapt, mărcile de cazane de înaltă calitate în condensație sunt diferite și nu este întotdeauna ușor de ales. Printre cei mai cunoscuți producători, de exemplu, se numără nume precum Viessmann , Vaillant , Baxi , Immergas sau chiar Ariston și Ferroli .