Cu automatizarea locuinței economisești 1000 lei pe an: consum și avantaje de luat în considerare
Un studiu recent a arătat că casele inteligente, pe lângă faptul că sunt confortabile, economisesc o sumă considerabilă: aici sunt cele mai răspândite și convenabile aparate inteligente.
Cuvântul „automatizare a locuinței” devine, încetul cu încetul, parte din vocabularul nostru și este deja o realitate pentru cei care iubesc tehnologia și comoditatea, cu atât mai bine dacă economisește la facturile de electricitate și gaz. Din ce în ce mai multe familii aleg să integreze automatizarea locuinței în casele lor, deoarece o casă inteligentă simplifică viața, optimizează consumul și crește siguranța .
Tehnologia de automatizare a locuintei ne permite sa eliminam multe deseuri pe care de multe ori nu le observam: folosirea necorespunzatoare a incalzirii sau a aerului conditionat sau a electrocasnicelor in stand-by si multe altele.
În schimb, o locuință dotată cu dispozitive de automatizare a locuinței, electrocasnice eficiente, prize electrice și lămpi LED care pot fi gestionate de la distanță poate duce la economii semnificative.
Când o casă este definită ca „automatizare a locuinței”
O casă „automatizată” este o casă care folosește tehnologii și automatizări pentru a îmbunătăți confortul, a economisi la facturi și a avea un stil de viață mai sustenabil, care ține pasul cu vremurile.
Cu cuvinte simple, cei care au un sistem de automatizare a locuinței pot controla de la distanță – de exemplu prin intermediul unei aplicații – electrocasnicele din casă, reglând pornirea, oprirea sau temperatura.
Controlul aparatelor de uz casnic cu un sistem de automatizare a locuinței
Primul avantaj al automatizării locuinței este, așa cum era de așteptat, controlul de la distanță a aparatelor electrocasnice precum mașini de spălat, mașini de spălat vase, aparate de aer condiționat și așa mai departe.
Cu casa inteligentă, dispozitivele electronice, datorită conexiunii la internet, comunică prin aplicații chiar și de la distanță; in acest fel se poate programa pornirea masinii de spalat rufe, pornirea cuptorului sau a sistemului de incalzire, astfel incat sa gasesti casa calduroasa la intoarcere.
Termoreglare inteligentă
În sistemul de automatizare a locuinței, termoreglarea este un aspect important. Datorită aplicațiilor, puteți accesa sistemul de încălzire pentru a încălzi camera înainte de a vă întoarce, pentru a găsi temperatura potrivită. Acelasi argument poate fi extins si la aparatele de aer conditionat, unul dintre cele mai consumatoare de energie electrocasnice care, gratie automatizarii locuintei, nu reprezinta un „pericol” pentru factura.
Supraveghere și securitate video
Casele inteligente vă permit să monitorizați în mod constant interiorul și exteriorul casei și să activați sisteme avansate de securitate, capabile să detecteze scurgeri de gaz, incendii, inundații sau defecțiuni electrice. Acest lucru se traduce și prin economii la factura de energie electrică sau gaz.
Uși și ferestre inteligente
Automatizarea locuinței face casele nu numai mai confortabile, ci și mai sigure și mai eficiente din punct de vedere energetic. Este posibilă automatizarea deschiderii și închiderii porților, ușilor și ferestrelor, îmbunătățind managementul energetic al locuinței.
Sistem automat de irigare
Udarea grădinii într-o casă inteligentă poate fi programată în funcție de ore prestabilite și combinată cu senzori de sol și umiditate, care împiedică activarea atunci când solul este deja suficient de umed. Acest sistem poate fi gestionat și de la distanță prin aplicații pentru smartphone-uri și tablete, comenzi vocale și telecomenzi.
Cu automatizarea locuinței economisești în medie 1000 lei pe an, studiul
Studiul realizat de Observatorul SOStariffe.it și Segugio.it a evidențiat economiile reale care pot fi realizate prin trecerea de la o casă tradițională la una inteligentă. Familiile care trec la automatizarea locuinței, după cum arată datele, cheltuiesc mai puțin pe facturi și reduc risipa.
Analizând cazul unei familii cu un consum anual de 2.700 kWh de energie electrică și 1.400 Scm de gaze naturale care adoptă cele mai convenabile tarife de energie electrică și gaze de pe piața liberă, reiese o economie de 9% datorită utilizării dispozitivelor smart home. Asta înseamnă, toate lucrurile luate în considerare, economisiți în jur de 200 de euro într-un an. Luând un exemplu practic, datorită termostatului pentru cazanul pe gaz gestionat de la distanță, poți economisi în jur de 76 de euro pe an, cu o reducere de 5% a consumului anual.
Prizele inteligente, pe de altă parte, asigură economii de 60 de euro pe an, în timp ce cu un sistem de iluminat inteligent gestionat prin aplicații sau asistenți vocali, poți economisi 9 euro pe an. Același lucru este valabil și pentru aparatele de aer condiționat în lunile de vară, telecomanda economisește cel puțin 22 de euro într-un an.
Pe scurt, studiul demonstrează avantajul economic de a avea aparate inteligente și gestionarea mai durabilă a resurselor casnice.
FAQ Casa domotica
Termenul de automatizare a locuinței înseamnă un apartament dotat cu echipamente tehnice specifice, conectat la rețeaua de internet a locuinței, capabil să gestioneze de la distanță multe aspecte ale locuinței și să conțină deșeuri. Casa inteligentă, așadar, combină două nevoi diferite: a avea o locuință avansată și funcțională din punct de vedere tehnologic și, pe de altă parte, reducerea cheltuielilor cu facturile de energie electrică, energie electrică în general și încălzire/răcire. Mai jos este răspunsul la principalele îndoieli despre automatizarea locuinței și avantajele acesteia.
Ce face ca o casă să fie „automatizată”?
Există mai multe elemente care fac din casă o casă inteligentă, deci inteligentă și avansată tehnologic. Principalele sunt următoarele:
- controlul de la distanță al dispozitivelor
- automatizarea dispozitivelor, sistemelor (de exemplu iluminatul) și a aparatelor de uz casnic
- prezența asistenților vocali
- eficienta energetica, obtinuta datorita monitorizarii consumului si reducerii deseurilor
- gradul ridicat de personalizare, în funcție de nevoile dvs.
Care sunt dezavantajele automatizării casei?
Avantajele automatizării locuințelor sunt multe dar, ca orice, are și dezavantaje. Primul este costul inițial al instalării dispozitivelor și costurile necesare de întreținere și upgrade.
A doua este complexitatea tehnologică, nu foarte accesibilă celor mai „neîndemânatici” cu electrocasnice inteligente și tehnologii avansate.
Al treilea dezavantaj al automatizării casei este dependența de conexiunea la Internet; o conexiune stabilă ar putea compromite funcționarea aparatelor conectate.
Cum să vă automatizați casa cu Alexa
Datorită Alexa, un asistent personal care răspunde la comenzile vocale, îți poți face automatizarea locuinței în diverse aspecte: de la iluminare până la pornirea aparatelor electrocasnice. Pentru a face acest lucru, trebuie să achiziționați un dispozitiv compatibil, cum ar fi Amazon Echo sau Echo Dot.
Odată ce aplicația Alexa a fost configurată și descărcată, puteți adăuga dispozitive conectate, cum ar fi becuri inteligente, termostate, încuietori, camere de securitate și multe altele. Odată ce dispozitivele au fost conectate, comenzile și instrucțiunile pot fi date prin comenzi locale sau de pe un smartphone, chiar și de la distanță.