umiditatea din casa

Cum să combați umiditatea din casa

Rezolvarea umidității din locuință este o necesitate, deoarece pune în pericol integritatea clădirii și sănătatea locuitorilor acesteia. Cum? Se infiltrează în pereți și provoacă pete de mucegai greu de eliminat. Dar asta nu este tot. Umiditatea este dăunătoare sănătății: contribuie la dezvoltarea alergiilor și a problemelor respiratorii.

Cei mai afectați de acest disconfort locativ sunt cei mai tineri. Potrivit informațiilor privind umiditatea și mucegaiul de la Ministerul Sănătății : „ Rezultatele de ansamblu ale studiilor transversale pe copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani au confirmat relația pozitivă dintre mucegaiul vizibil (raportat de concubinatori) și tusea nocturnă și diurnă a copiilor și , în cele mai aglomerate familii, relația cu astmul și sensibilizarea la alergenii inhalați ”.

Când este periculoasă umiditatea din casă? Dacă depășește nivelul de 50-60%. In astfel de cazuri ramane prins in colturile camerelor iar condensul acumulat pe ferestre cade pe alte suprafete, facand putrezirea acestora, creand mucegai si incurajand proliferarea bacteriilor. Este clar că aceasta nu este o problemă de subestimat . Dar cum să rezolvi umiditatea din casă? Să aflăm împreună și să încercăm să evaluăm lucrările de întreținere.

Umiditatea în casă: cauzele problemei

Ce cauzează umiditatea în casă? De obicei ne gândim imediat la scurgeri de apă din țevi sau infiltrații din exterior care provoacă pete de mucegai. Nu este întotdeauna cazul, iată principalele cauze ale fenomenului:

  • Izolarea insuficientă a pereților exteriori în contact cu solul.
  • Aerisirea slabă a încăperilor.
  • Casa este puțin expusă la soare.
  • Formarea condensului.

Mucegaiul cauzat de umiditate creează daune fizice pereților cu apariția de puncte negre și pete. Placările ar putea fi deteriorate și prin coroziunea vopselei și tencuielii exterioare. Rezultatul? Creta și descuamarea pereților și eliberarea de spori responsabili de alergii. Cum se elimină umiditatea?

Cum să măsori umiditatea în casa ta?

Umiditatea din locuință devine periculoasă dacă depășește nivelul de 50-60%. Cum să-l țin sub control? Cu higrometrul , un mic senzor care detectează procentul de umiditate relativă.

Cum să eliminați umiditatea din casă: soluțiile

Există mai multe remedii eficiente împotriva umidității în casă. Sunt solutii chimice si naturale utile atat pentru prevenirea aparitiei sale cat si pentru contracararea lui atunci cand s-a format deja . Iată cum să faci față umidității din casa ta.

Cum se elimina umiditatea de pe pereti: tencuiala anti-umiditate

Cum să elimini umiditatea din casă? Daca problema este structurala ai putea folosi tencuiala anti-umiditate impotriva umezelii in crestere care apare atunci cand apa prezenta in subteran patrunde in peretii casei.

Caracteristica acestui material special este că este mai respirabil. Reduce absorbția de umezeală pe pereți și îi menține mai uscati. Chiar dacă acest remediu durează mult, nu este concludent.

Bariera chimica pentru cresterea umiditatii

Cum să rezolvi permanent umezeala în creștere și să salvezi pereții casei tale? Puteti alege bariera orizontala printr-o bariera chimica din rasini impermeabile care blocheaza cresterea apei. Lichidul impermeabil este injectat în pereți prin găuri create la 10 centimetri de podea.

Dezumidificare electrofizică neinvazivă a peretelui

Pentru a elimina umiditatea de pe pereti poti opta pentru sisteme non-invazive de dezumidificare a peretelui, cu impulsuri electromagnetice in perete care interactioneaza cu moleculele de apa si previn ridicarea acestora.

Cum să vă dezumidificați casa în mod natural

Cum se rezolvă umiditatea din casă? Situația nu este gravă și încă nu au apărut petele de mucegai. În acest caz, puteți să planificați din timp și să folosiți remedii naturale pentru a absorbi umiditatea din casă. Care sunt acestea?

  • Aerisiți încăperile : deschideți ferestrele timp de 10 minute, mai ales în zilele însorite. Acest bun obicei reuseste sa elimine umiditatea din dormitor, baie si bucatarie deoarece favorizeaza evaporarea acesteia. În plus, o bună ventilație usucă pereții și contracarează formarea mucegaiului și a bacteriilor.
  • Reduceți sursele de abur : de exemplu, atunci când faceți un duș, încercați să fiți rapid. Este asemanator cand iti usuci parul, fii scurt si lasi fereastra sau usa de la baie usor deschisa.
  • Nu uscați hainele acasă : acestea contribuie la formarea umidității care se evaporă și se depune pe pereți. Agățați rufele afară. Dacă acest lucru nu este posibil, puteți pune hainele pe un suport de uscare într-o cameră și le puteți lăsa să se usuce cu un dezumidificator. După cum ați putea ghici, scopul este evitarea condensului.
  • Gestionați inteligent apa de ploaie : Preveniți acumularea ploii în jurul perimetrului casei dvs. De ce această precauție? Solul umed crește, de asemenea, umiditatea în casa dvs. Soluția este simplă: creați un jgheab care canalizează apa într-un rezervor de colectare.

În cele din urmă, pentru a absorbi umiditatea din casa ta în mod natural, nu bloca gurile de aerisire. Acestea sunt importante pentru trecerea aerului.

Mucegai în casă: alte remedii bricolaj

Mucegaiul și umiditatea în casă: sunt valabile remediile bunicii? Depinde, oțetul, de exemplu, este ideal pentru îndepărtarea petelor încăpățânate. Cum să elimini mucegaiul cu oțet? Pur și simplu diluați 1-2 căni de oțet în 60 ml de apă . Apoi, trebuie să pulverizați amestecul pe petele de mucegai, în decurs de o săptămână microorganismele ar trebui să dispară.

De asemenea, puteți construi un dezumidificator natural DIY. De ce ai nevoie? Luați o sticlă de plastic și tăiați-o în jumătate , dar asigurați-vă că partea de jos este mai sus. Apoi, fă găuri în capac. Apoi, umpleți partea din sticla cu capac cu 180 de grame de sare grunjoasă și puneți-o la congelator peste noapte.

A doua zi, uniti cele doua jumatati de sticla cu banda adeziva, pozitionand piesa cu capacul in jos. În cele din urmă, trebuie doar să plasați dezumidificatorul DIY într-o cameră. Ce se întâmplă în acest moment? Veți vedea că sarea absoarbe umezeala și se transformă în apă, o veți găsi pe fundul sticlei.

Nu a fost greu să-ți dai seama cum să construiești un dezumidificator DIY din sare gemă. Desigur, pentru a elimina umiditatea de pe pereți puteți folosi și dezumidificatoare electrice normale care absorb umiditatea din casă și o transformă în apă colectată în tăvi speciale.

Similar Posts

Lasă un răspuns