fibra de sticla in constructii

Fibra de sticlă: caracteristici, avantaje și durabilitate

Fibra de sticla este folosita in constructii pentru proprietatile interesante pe care le ofera. De la panouri izolante la plase de armare, aplicațiile pot fi diferite.

Fibra de sticla este un material folosit in diverse sectoare, inclusiv in constructii. Alegerea materialelor și componentelor, astăzi, este considerată esențială pentru succesul unui proiect de arhitectură și pentru atingerea obiectivelor de durabilitate și calitate ale clădirii.

Construcția contemporană, de altfel, se caracterizează din ce în ce mai mult prin modele „verzi”, care nu vizează doar naturalețea materialelor, ci mai general impactul pe care fiecare dintre ele și combinația lor îl are atât asupra mediului, cât și asupra siguranței oamenilor și confortului interior. .

Clădirile trebuie să fie locuri sigure, eficiente, performante , capabile să ofere adăpost, să protejeze de agenții externi și să ofere cele mai bune condiții pentru ca oamenii să rămână în fiecare anotimp. Alegerea materialelor potrivite pentru crearea lor este esențială . Gama de posibilitati oferite de piata este foarte larga, acest articol aprofundeaza intr-unul dintre acele materiale considerate virtuoase: fibra de sticla.

Ce este fibra de sticla

Fibra de sticlă este un material obținut din sticlă care, însă, nu este folosită sub forma sa monolitică, ci mai degrabă redusă în „filamente” de grosime foarte subțire. O alegere care vă permite să vă bucurați de unele avantaje care altfel s-ar pierde din cauza formei materialului în sine.

Fibra de sticlă are o istorie destul de lungă, având în vedere că primele producții datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea , când a fost posibilă transformarea sticlei topite în fire foarte subțiri.

Astăzi, acest material este realizat folosind tehnica fuziunii directe, care presupune extrudarea sticlei topite prin matrițe, apoi prelucrarea tijelor obținute până la obținerea filamentelor cu un diametru mai mic de un milimetru . Pentru obtinerea sticlei topite de prelucrat se pot folosi diferite tipuri de materii prime, topite la temperaturi ridicate in cuptoare speciale. Fibra de sticlă este utilizată pentru crearea materialelor compozite, adică materiale structurate realizate din mai multe componente și care îmbină toate caracteristicile acestora. Acest lucru îi determină să asigure performanțe fizico-chimice ridicate.

Caracteristicile materialului și ce avantaje oferă

Sticla monolitică este un material utilizat pe scară largă în construcții datorită caracteristicilor sale de transparență, dar este cunoscut ca un material fragil. Dimpotrivă, fibra de sticlă își pierde această caracteristică și se prezintă ca un material foarte rezistent și din punct de vedere mecanic, tocmai pentru că procesul de producție este diferit. Ceea ce face ca sticla să fie atât de fragilă, de fapt, este faza de cristalizare. Fibra de sticla, in schimb, poate rezista la diferite tipuri de solicitari , incat este des folosita in acele sectoare in care se cauta intarituri si rezistenta mare. În plus, oferă câteva dintre avantajele materiilor prime care o compun.

fibra de sticla

Acest material, de fapt, rezistă agenților chimici și biologici, dar și coroziunii. În consecință, găsește o aplicare ușoară în multe contexte de construcție. În cele din urmă, fibra de sticlă este capabilă să-și păstreze proprietățile și caracteristicile în timp, atât de mult încât produsele realizate cu ea sunt întreținute fără probleme timp de câțiva ani.

Fibra de sticla in constructii

Fibra de sticlă găsește diverse aplicații în construcții, dar cea mai cunoscută, poate, este cea legată de izolarea termică și fonică a clădirilor. Vorbim de obicei de „vată de sticlă”, adică un material compozit realizat din fibră de sticlă. Materiile prime folosite sunt naturale si reciclate, in general si sticla si nisip reciclate. Se caracterizează prin conductivitate termică scăzută și, prin urmare, putere mare de izolare. Dar asta nu este tot, este foarte apreciat și pentru clasa sa excelentă de rezistență la foc, pentru respirabilitatea și impermeabilitatea, care vă permit, de asemenea, să evitați o serie de probleme legate de formarea mucegaiului și a condensului. Vata de sticla este furnizata in general in role sau panouri si este perfecta pentru izolarea peretilor, podurilor si acoperisurilor.

Tocmai datorită rezistenței pe care o oferă, pe lângă izolație, fibra de sticlă este folosită și în alte scopuri, precum realizarea de rețele pentru aplicații precum consolidarea pereților, netezirea pereților și sistemele de izolare exterioară, îmbunătățirea seismică a pereților. Acestea sunt, prin urmare, elemente pentru consolidare, inclusiv componente precum pardoseli și pardoseli.

În funcție de greutatea și rigiditatea lor, acestea sunt mai mult sau mai puțin potrivite pentru diversele domenii de aplicare, deoarece rezistența mecanică garantată variază.

Este fibra de sticla durabila?

Fibra de sticlă este considerată un material durabil din diferite motive, incluzând în principal originea naturală a materiilor prime utilizate pentru producerea sa. Acestea sunt resurse regenerabile, care sunt ușor disponibile în diferite medii, cum ar fi, de exemplu, silice sau, în cazul panourilor din vată de sticlă pentru izolare, nisip și sticlă reciclată. În plus, topitura folosită pentru formarea filamentelor nu necesită reacții cu alte substanțe , ci folosește exclusiv temperaturile ridicate atinse în cuptoarele speciale. În plus, durabilitatea sa ridicată este considerată pozitivă, deoarece reduce cantitatea de deșeuri în sectorul construcțiilor. În mod clar, consumul de energie datorat procesului său de producție rămâne de luat în considerare, atribuit în principal cuptoarelor care trebuie să atingă temperaturi cu mult peste o mie de grade.

Similar Posts