Fisuri în pereți: cum să le recunoaștem și cum să intervenim
Crăpăturile în pereți pot fi o preocupare pentru proprietarii de case. Cu toate acestea, nu sunt întotdeauna periculoase. Cea mai bună alegere este să apelați la experți capabili să evalueze gravitatea problemei.
Crăpăturile din pereți sunt o problemă care afectează multe clădiri, atât construite recent, cât și construite cu mult timp în urmă. Aceasta depinde de faptul că există diferite tipuri de fisuri, care trebuie considerate drept „simptom”, o manifestare a unui fenomen mai profund, care în unele cazuri nu putea fi cunoscut în alt mod.
Unele crăpături în pereții casei tale pot fi periculoase, altele sunt complet inofensive. În mod clar, sfatul este să vă bazați întotdeauna pe opinia și evaluarea tehnicienilor experți, dar este totuși important să vă informați și să aveți, cel puțin în general, o idee despre cauzele și soluțiile care pot fi implementate.
Ce sunt crăpăturile în pereți
Fisurile din pereți apar ca fisuri mai mult sau mai puțin groase și adânci, care creează discontinuități în stratul de finisare a suprafeței. În cazul tencuielii, în special, formarea lor este imediat vizibilă. Crăpăturile din pereții casei pot afecta diferite straturi ale peretelui, ajungând la diferite adâncimi.
O inspecție vizuală este într-adevăr foarte importantă, deoarece, pe lângă dimensiunea și adâncimea, este posibil să se evalueze forma și orientarea fisurilor. Există, de fapt, crăpături care se dezvoltă orizontal, deci paralele cu podeaua și tavanul; altele urmează cursul peretelui pe verticală; sau se pot dezvolta în diagonală și se numesc fisuri „transversale”. Când se ramifică în direcții diferite, totuși, sunt crăpături din pânză de păianjen . Aceste indicii pot ajuta la ipoteza cauzelor fisurilor peretelui, care sunt esențiale de cunoscut pentru a evalua pericolul lor și pentru a defini cele mai bune soluții de implementat.
Care sunt cauzele fisurilor peretelui
Printre principalele cauze posibile ale formării fisurilor în pereții casei putem identifica fenomene precum:
- tasarea structurii, componentelor și materialelor de construcție, care poate duce la formarea de fisuri chiar și la scurt timp după construcția clădirii;
- erori comise în faza de proiectare sau construcție a clădirii, cu probleme care apar în momentele ulterioare, din cauza calității proaste a materialelor, a gestionării incorecte a unor noduri critice ale structurii sau a unei evaluări incorecte a sarcinilor;
- evenimente seismice sau mișcări ale solului , care transmit forțe asupra structurilor clădirii și pot provoca formarea de fisuri;
- probleme datorate prezenței umidității și infiltrațiilor de apă, care sunt deosebit de dăunătoare sănătății clădirii;
- variații de temperatură deosebit de rapide și intense , care interferează cu materialele de construcție, care se pot dilata sau contracta în funcție de circumstanțe, cu efecte asupra structurii generale;
- modificări ale structurii sau construcție de noi structuri adiacente celei existente, inclusiv completări, care pot interfera cu echilibrul static al clădirii;
- in sfarsit, efectul timpului nu trebuie trecut cu vederea, intrucat este normal ca la ani de la constructie sa asistam la fenomene de degradare sau relaxare a structurii, care pot fi insa stopate si rezolvate cu intretinere corecta, chiar extraordinara.
Pot fi periculoase fisurile în pereți?
Pericolul fisurilor peretelui depinde de situatia specifica in care apar si de caracteristicile acestora. Prin urmare, nu toate sunt periculoase.
De exemplu, cele mai superficiale, care în general sunt și cele mai subțiri și mai puțin vizibile, au doar consecințe estetice, dar nu pun în pericol structura și, în consecință, nici măcar siguranța. În alte cazuri însă, o fisură este o adevărată leziune; de aceea, alarma de posibile riscuri si pentru siguranta si sanatatea celor care locuiesc in cladire. Sau, din nou, pericolul lor poate fi măsurat în termeni de interferență și pericol pentru integritatea materialelor și structurilor învecinate.
În orice caz, crăpăturile din pereți nu trebuie niciodată luate cu ușurință și, cu excepția cazurilor de fisuri ușoare, este esențial să contactați tehnicieni competenți. Înainte de a face acest lucru, este posibil să se evalueze în mod independent unii factori, cum ar fi dacă s-au produs evenimente cu impact asupra structurii, dacă au fost efectuate lucrări de construcție și, mai ales, dacă prin monitorizarea fisurilor în timp se observă variații sau o răspândire mai mare.
În orice caz, profesioniștii sunt responsabili pentru evaluarea modelului de fisuri, adică a setului de fisuri prezent, care permite evaluarea stabilității generale a clădirii.
Care sunt metodele de reparare a fisurilor din pereți
Metodele de reparare a fisurilor peretelui pot începe doar de la rezolvarea cauzei din spatele lor. O intervenție eficientă, de fapt, urmărește rezolvarea problemei de la originea fisurii, nu doar refacerea finisajului care face vizibilă criticitatea. Din acest motiv, în cele mai critice situații, în care se asumă un pericol mai mare, este esențială o investigație structurală atentă, astfel încât să se înțeleagă amploarea oricărei avarii și să se realizeze o intervenție de reparație și restaurare, care poate viza fundațiile, sarcina structurii. -rezemare a unui perete, a podelei, a stâlpilor.
Tehnicile de intervenție variază în funcție de caz și pot implica și lucrări deosebit de invazive. In unele cazuri nu este implicata o reparatie reala, dar poate fi necesara realizarea de armaturi structurale, pentru a face cladirea mai sigura si mai rezistenta la fortele care o streseaza. Un exemplu clasic este armarea fundațiilor, a căror defecțiune provoacă adesea crăpături în pereți.
În cazurile în care problemele critice depind de apă, evident, pe lângă remedierea eventualelor daune structurale, este esențial să se acționeze și asupra cauzelor umidității sau infiltrațiilor. Abia la sfârșitul tuturor acestor operațiuni este posibilă repararea fisurilor, refacerea și stratul de finisare a suprafeței. Pentru fisurile superficiale, de multe ori se efectuează doar această ultimă fază, cu puțin tencuială, stuc sau chiar mortar, apoi se procedează la revopsirea suprafeței.
Cum să previi crăpăturile
Crăpăturile peretelui nu pot fi întotdeauna prevenite. De fapt, unele fenomene care le provoacă sunt imprevizibile și incontrolabile. În orice caz, este posibil să se limiteze cel puțin consecințele posibile prin:
- utilizarea de materiale de calitate și tehnici de construcție adaptate contextului și nevoilor;
- respectarea tuturor timpilor de construcție, asigurând uscarea tuturor materialelor;
- gestionarea corectă a clădirii, prevenind umiditatea și alte forme de degradare în timpul utilizării;
- întreținere constantă și atentă, capabilă să intercepteze apariția problemelor cât mai curând posibil, chiar și de natură structurală.