formaldehina 2

Formaldehida din casă: un pericol nevăzut. Cum să o recunoaștem

Subiectul a numeroase reflecții și acțiuni ulterioare de reducere a nocivității sale, formaldehida este obligatorie pentru sănătatea locuințelor.

Compus organic sub formă de gaz, incolor dar cu miros înțepător și iritant, formaldehida este produsă prin ardere (de exemplu tutun sau tămâie), dar mai ales eliberată de produse și materiale, atât de construcții, cât și de mobilier, din care este un componentă. În special în condiții de temperatură ridicată și umiditate.

Obținut industrial din oxidarea catalitică a metanolului, conform Ministerul Sănătății, este unul dintre agenții cei mai responsabili de sindromul clădirii bolnave și este toxic pentru oameni. Și dacă în deceniile secolului trecut era obișnuit ca nivelul de formaldehidă în casă să fie ridicat, astăzi, datorită unei sensibilități mai mari, din fericire nu mai este cazul. Deși acest pericol nu este încă complet eradicat.

Pentru ce se folosește formaldehida?

Solubilă în apă, formaldehida stă la baza diverselor rășini sintetice, spume izolante, cleiuri (de exemplu pentru panouri din PAL), finisaje pentru textile (pentru a evita cutele), vopsele. Are si proprietati antibacteriene, deci poate fi folosit ca dezinfectant sau conservant (acronimul in sectorul alimentar este E240).

De ce este toxică?

În timp, formaldehida conținută în produse și preparate tinde să se volatilizeze în mediu, cu consecința unei posibile inhalări de către oameni. Și având în vedere utilizarea sa pe scară largă în produse, acoperiri și izolații, este printre cei mai răspândiți poluanți de interior.

Concentrațiile mari în medii închise (peste 0,1 ppm, corespunzătoare la 125 micrograme pe metru cub de aer interior, după cum indică Organizația Mondială a Sănătății) irită mucoasele nasului și ochilor, provocând alergii și dificultăți de respirație la cei mai sensibili subiecți, dar mai presus de toate sunt cu siguranță cancerigene. Din acest motiv, formaldehida a fost inclusă de mult timp în lista de substanțe periculoase AIRC (Asociația Internațională pentru Cercetarea Cancerului).

Unde se găsește formaldehida în casă?

În interiorul locuințelor poate fi conținut în:

  • materiale lemnoase lipite (PAL, plăci fibroase, placaj, MDF) agregate cu rășini fenolice de formaldehidă (PF)
  • tapițerie și mochetă cu formaldehidă ca liant sau conservant
  • vopsele cu formaldehidă adăugată
  • parchet finisat cu întăritori de formaldehidă
  • tencuieli și adezivi cu formaldehidă
  • mobilier din materiale lemnoase lipite cu rășini fenolice de formaldehidă (metal, sticlă, lemn masiv natural nu eliberează formaldehidă)
  • perdele și țesături tratate cu rășini de formaldehidă pentru a preveni șifonarea acestora.

Ce eliberează formaldehidă?

Eliberarea în aer depinde de calitatea unui produs sau material, de durata de viață a acestuia (deci și de nivelul de uzură) și de condițiile de mediu.

În preparatele care trebuie să se usuce – precum vopselele, lipiciurile, tencuielile – orice formaldehidă se volatilizează după aplicare, în faza de uscare: dacă straturile aplicate sunt subțiri, concentrația dăunătoare din aer crește doar în timpul uscării. Cu toate acestea, dacă grosimile sunt semnificative, eliberarea poate dura mai mult.

Valori de referință

În Europa, legislația pentru controlul emisiilor de formaldehidă, încă din anii 1980, clasifică panourile din lemn în trei categorii, de la virtuosul E1 la E3. La noi însă, abia din 2008 utilizarea produselor E1 a devenit obligatorie.

Comisia Europeană în iulie 2023 (odată cu publicarea regulamentului 2023/1464) a ridicat și mai mult ștacheta, stabilind o limită de emisie de 0,062 mg/m3 de formaldehidă pentru mobilierul și produsele din lemn destinate mediilor închise (inclusiv autoturisme) și 0,08 mg. /m3 în schimb pentru textile, piele, plastic, materiale de construcție și produse electronice . Și companiile producătoare vor avea la dispoziție trei ani să se adapteze.

O cerință mai severă, în ceea ce privește PAL și MDF, chiar și decât deja restrictivul US CARB (California Air Resource Board). Cu toate acestea, emisiile de peste mări trebuie să fie certificate de o terță parte, în timp ce pe bătrânul continent producătorul este cel care declară conformitatea cu reglementările.

Cum se reduce expunerea

Prima actiune de reducere a concentratiei de formaldehida din locuinta este evident eliminarea – sau cel mult limitarea – materialelor si mobilierului care contin aceasta substanta.
Astfel este de preferat sa optezi pentru solutii de constructii ecologice, mobilier si vopsele certificate, finisaje, lipici pe baza de apa, tencuieli hidraulice. Sau în clasa de emisii mai mică E1.

Ajută și câteva obiceiuri bune de zi cu zi, utile nu numai în acest caz:

  • aerisiti incaperile in mod regulat
  • utilizați dispozitive termo-higrometrice de control al aerului pentru a gestiona temperatura și calitatea mediului, astfel încât eliberarea acestui material periculos să rămână conținută.

De fapt, nu trebuie să uităm că locuințele noastre sunt din ce în ce mai etanșe, datorită izolației termice și, în consecință, compușii organici volatili nu pot fi dispersați.

Și fără formaldehidă?

Munca producătorilor și tehnicienilor din sector de eliminare a formaldehidei din materialele de construcție și în special din panourile din lemn, care sunt cele mai observate, aduce cu sine și noi probleme, legate în primul rând de calitatea performanței produselor. Standardele în acest sens, cerute de piață, trebuie în orice caz atinse.

Similar Posts