incalzire cu biomasa

Ghid pentru încălzirea cu biomasă: avantaje, economii de energie, tipuri

Încălzirea cu biomasă este o soluție eficientă pentru locuință. Acest articol analizează funcționarea, avantajele și dezavantajele încălzirii cu biomasă.

Încălzirea cu biomasă este o modalitate de a încălzi locuința prin exploatarea unor resurse, precum așchii de lemn sau peleți, care sunt definite cu precizie ca biomasă. Există diferite tipuri de tehnologii, cu diferite niveluri de eficiență. Inainte de a instala un sistem de biomasa pentru locuinta, asadar, este important sa cunoastem mai in profunzime functionarea, caracteristicile si avantajele acestuia.

Ce este încălzirea cu biomasă

Încălzirea cu biomasă este o soluție pentru producerea căldurii necesare încălzirii locuinței, care utilizează arderea materialelor biologice. Tocmai acestea din urmă iau denumirea de biomasă, care este din toate punctele de vedere o sursă de energie.

Exista diverse tehnologii capabile sa exploateze biomasa pentru incalzirea locuintei, precum cazane sau chiar sobe si seminee. Pentru cei care se întreabă ce tipuri de biomasă pot fi folosite pentru încălzire , trebuie spus că tehnologiile disponibile pot folosi diferiți combustibili.

Materia prima care va fi folosita pentru incalzirea cu biomasa, de fapt, poate varia in functie de tipul de sistem pe care alegeti sa il instalati. În cele mai multe cazuri vorbim despre biomasă lemnoasă, cum ar fi peleți , așchii, așchii sau chiar coji . Acestea sunt soluții care garantează o eficiență termică ridicată și reprezintă o alternativă valabilă la combustibilii fosili. Reînnoirea lor, de fapt, depinde tocmai de faptul că sunt disponibile în natură.

Cum funcționează încălzirea cu biomasă

Funcționarea încălzirii cu biomasă poate varia în funcție de tipul de sistem pe care alegeți să îl instalați. Printre cele mai răspândite soluții se numără sobele și șemineele pe peleți, termoșemineele și cazanele pe biomasă .

În general, totuși, pentru toate tipurile este posibil să se identifice câteva faze comune:

  • Alimentarea generatorului cu biomasă, astfel încât materia primă să fie disponibilă pentru ardere. Această fază se poate desfășura în diferite moduri, un exemplu este încărcarea peleților în rezervorul de reținere al sobei, dar este esențial să se ocupe cu promptitudine.
  • Arderea biomasei, care este arsă în interiorul cazanului, sobei sau șemineului, tocmai cu scopul de a produce căldură. În esență, energia termică generată de acest proces este exploatată.
  • Transfer de căldură, care poate fi introdus direct în încăpere prin radiație, ca în cazul unui șemineu, sau transferat într-un fluid calofer. În cazul cazanelor pe biomasă, de exemplu, se poate încălzi apa sau aerul care, la rândul său, curge în interiorul casei, distribuind căldura.
Cum funcționează încălzirea cu biomasă

Biomasă pentru încălzire: avantaje și dezavantaje

Avantajele încălzirii cu biomasă sunt diverse. În primul rând, îl putem aminti pe cel legat de regenerabilitatea combustibilului utilizat . Disponibilitatea sa în natură, de fapt, îl face preferabil surselor fosile neregenerabile, cum ar fi petrolul și gazele naturale.

Biomasa, deci, poate fi produsă și integrată în alte activități agricole și, în plus, poate contribui la reducerea deșeurilor agricole, promovând și economia circulară . Printre avantajele încălzirii cu biomasă se numără, deci, și eventuala reducere a costurilor pentru proprietarii de locuințe, întrucât în ​​general prețul acestor surse de energie este mai mic decât cel al gazului.

Un avantaj care, evident, este garantat doar dacă sunt achiziționate sisteme care asigură o eficiență energetică ridicată a încălzirii cu biomasă. Prin urmare, atunci când alegeți generatorul, este întotdeauna recomandabil să verificați caracteristicile și performanțele definite de producător.

Cu toate acestea, în ceea ce privește dezavantajele încălzirii cu biomasă, este important să reiterăm faptul că durabilitatea și eficiența sunt strâns legate de gestionarea resurselor naturale și de tipul de sistem instalat . În plus, deși bilanțul de emisii este considerat egal cu zero, după cum se explică mai bine în paragraful următor, arderea este un proces care produce CO2 și gaze care modifică clima . Acesta este încă un motiv pentru a alege doar aparate de înaltă performanță, cu componente tehnologice excelente.

Alte dezavantaje sunt încărcarea continuă cu biomasă și costul unor cazane, care poate fi mai mare decât un cazan normal.

Biomasă pentru încălzire: avantaje și dezavantaje

Durabilitatea și eficiența energetică a încălzirii cu biomasă

După cum sa menționat deja, printre avantajele încălzirii cu biomasă se numără și regenerabilitatea combustibilului utilizat. Pentru a evalua problema durabilității într-un mod mai larg, totuși, este necesar să se ia în considerare și eficiența energetică a încălzirii cu biomasă și emisiile atribuibile arderii.

Trebuie spus că biomasa este în general considerată surse regenerabile durabile, dar nu pentru că procesul de ardere nu creează emisii în atmosferă. De fapt, evaluările care le consideră „verzi” se bazează pe un bilanț general, care ia în considerare și cantitatea de CO2 absorbită de esențele plantelor în timpul vieții lor, care devin apoi biomasa folosită pentru încălzire.

În esență, CO2 emis devine parte din ciclul de viață al materialului și este compensat de ceea ce a fost absorbit anterior. Pentru a nu compromite sustenabilitatea biomasei este însă esențială gestionarea corectă a resurselor , evitând ca cultivarea și recoltarea materiei prime să se desfășoare după logica exploatării.

În ceea ce privește eficiența energetică a încălzirii cu biomasă, se poate spune însă că majoritatea sistemelor se caracterizează prin performanțe ridicate, evaluate prin compararea cantității de combustibil necesară obținerii unei anumite cantități de căldură.

Este încălzirea cu biomasă potrivită pentru toate casele? Cum se asigură o utilizare în siguranță?

Alegerea, dacă este ceva, poate fi influențată de tipul clădirii și de caracteristicile acesteia, cum ar fi gradul de izolare termică și volumul de încălzit

Întrebări frecvente despre încălzirea cu biomasă pentru locuințe

Care sunt emisiile asociate cu încălzirea cu biomasă?

Când vorbim despre biomasă, problema sustenabilității efective a acestora capătă o importanță deosebită, în raport cu emisiile asociate încălzirii cu biomasă. Deși bilanţul de emisii este considerat egal cu zero, după cum se explică mai bine în paragraful următor, arderea este un proces care produce CO2 și gaze care modifică climatul. Acesta este încă un motiv pentru a alege doar aparate de înaltă performanță, cu componente tehnologice excelente. Emisiile asociate acestui tip de încălzire sunt, așadar, tocmai cele referitoare la procesul necesar pentru generarea căldurii, care are loc întotdeauna și numai prin ardere.

Sistemele de încălzire cu biomasă sunt potrivite pentru toate casele?

Încălzirea cu biomasă este potrivită pentru aplicații casnice, dar nu numai. Clădirile rezidențiale, comerciale sau chiar industriale pot fi încălzite folosind sisteme de această natură. Alegerea, dacă este ceva, poate fi influențată de tipul clădirii și de caracteristicile acesteia, precum gradul de izolare termică și volumul de încălzit.

În plus, este important să se evalueze locul potrivit pentru instalarea sistemelor , care sunt adesea voluminoase și care în unele cazuri trebuie neapărat poziționate în exterior sau într-un compartiment tehnic. Acesta este, de exemplu, cazul cazanelor pe biomasă. În plus, din motive de siguranță este esențial să existe o evacuare specială a fumului și ca atât curățarea, cât și întreținerea, chiar dacă nu sunt complicate, să fie efectuate în mod adecvat și constant.

Mai exact, întreținerea unui sistem de biomasă se realizează conform indicațiilor producătorului sistemului, în urma instalării efectuate de un tehnician calificat. Sfatul, însă, este să contactați întotdeauna un tehnician pentru a evalua cel mai bun produs pentru casa dumneavoastră.

Similar Posts