izolatia termica

Izolația termică: cât durează și cum să-și prelungească eficiența în timp

Daca este corect instalata si supusa unei intretineri adecvate, izolatia termica reprezinta o investitie de lunga durata. Iată trei sfaturi utile pentru a-i prelungi eficiența și a-i maximiza performanța în timp.

Dacă este instalată corect și întreținută corect, stratul termic este o investiție pe termen lung: iată 3 sfaturi pentru a-l face să reziste mai mult și să funcționeze cât mai bine.

Ce este o izolație termică?

Izolația termică este ultimul strat al unei clădiri, o „învăluie”, protejând-o de căldură vara și de temperaturile scăzute iarna. În ultimii ani, datorită numeroaselor bonusuri în vigoare, mulți cetățeni au decis să monteze panourile izolatoare care formează stratul, iar mulți se gândesc să o facă pe viitor. Până în prezent, acest tip de intervenție care vizează eficiența energetică este facilitat prin Ecobonus , până la o deducere maximă de 65%, și prin Superbonus, a cărui rată scade la 70% pentru 2024.

Având în vedere amploarea lucrării și investiția inițială, este rezonabil să te întrebi cât durează izolația termică pentru a evalua dacă chiar merită să o instalezi în locuința ta.

Vestea bună este că izolatia are o durată de viață considerabilă, care se poate dubla dacă este întreținută corect și urmând câteva sfaturi de la experții din industrie. Cu măsurile de precauție potrivite, durata izolației termice poate egala chiar și durata de viață a întregii clădiri. Cu toate acestea, este necesar să se implementeze intervenții pentru a contracara îmbătrânirea materialelor .

În această analiză aprofundată, tot ce trebuie să știți despre durata izolației termice.

Câți ani durează o izolația termică?

S-a vorbit de mult despre cât de avantajos este instalarea izolației termice din diverse motive:

  • economii de energie de 20% pe an la factura, deoarece cu izolația se foloseste mai putin combustibil pentru incalzirea sau racirea casei
  • numeroasele scutiri fiscale în vigoare
  • confort de locuit mai mare
  • eliminarea punților termice care provoacă puncte reci în locuință
  • creșterea valorii de piață a proprietății.

Dar cât durează izolația termică? Și ce factori influențează deteriorarea lui? Vestea bună pentru cei care l-au instalat este că durata medie de viață estimată este de 40 până la 50 de ani, prin urmare se poate spune că stratul termic este o investiție pe termen lung.

Mai mult, există o serie de bune practici care pot prelungi în mod concret durata de viață a stratului termic, bazându-se în primul rând pe experții din domeniu pentru întreținerea periodică corectă.

Câți ani durează o haină termică?

Factori care pot afecta durata de viață a izolației

După cum tocmai am văzut, izolația termică instalată pe locuințe (atât case unice, cât și condominii) nu durează mai puțin de 40 de ani. Cu toate acestea, există factori care pot influența negativ sau pozitiv durata, de exemplu:

  • calitatea materialelor utilizate de firma producătoare. Materialele de bună calitate și certificate fac izolație mai durabilă în timp
  • montarea corecta a panourilor, motiv pentru care este important sa va bazati pe firme specializate si sa urmati sfaturile profesionistilor din sector
  • efectuați întreținerea periodică la fiecare doi sau trei ani.

Un aspect esențial pentru a garanta durata lungă de viață a stratului termic este prevenirea și controlul formării condensului superficial și interstițial, împrejurare care poate avea efecte negative asupra igienei, asupra sănătății mediului, precum și asupra performanței și duratei energetice.

Factori care pot afecta durata de viață a stratului termic

3 sfaturi pentru a face izolația termică externă să reziste mai mult

Stratul termic extern are o durată considerabilă și este posibil să-i prelungească durata de viață urmând câteva sfaturi.

Primul este de a îndepărta apa de la fațadă pentru a evita proliferarea microorganismelor, mucegaiului, algelor și condensului. Din acest motiv, trebuie avută grijă la „drenarea” fațadei, curățarea frecventă a pereților exteriori și revopsirea, acolo unde este necesar, alegând vopsele autocurățante.

Al doilea sfat care face ca blana să dureze mai mult este protejarea huselor, pervazurilor și ușilor pentru a preveni depunerea murdăriei. În acest scop, este util să planificați verificări periodice pentru a evalua eventuala îndepărtare a pieselor deteriorate și refacerea suprafețelor. În funcție de condițiile de mediu și de tipul suprafeței, pot fi necesare una sau două verificări pe an (pentru stabilirea momentului de intervenție este indicat să solicitați consiliere de la firme specializate).

Al treilea sfat este să instalați corect sarcinile pe fațadă, fără a perfora stratul , deci fără a deteriora sistemul de izolare termică.

Similar Posts