sistem de ventilatie

Sistem de ventilație mecanică: de ce să-l instalezi în casa ta și ce avantaje aduce

Ventilația mecanică controlată asigură confort interior maxim, cu schimb adecvat de aer și fără risipă de energie. Sa vedem care sunt avantajele instalarii in locuinta si ce model sa alegi in functie de spatiu si costuri.

Ventilația mecanică vă permite să asigurați confortul interior, cu un schimb continuu de aer în încăperi, economisind și energie. Necesitatea unui schimb corect de aer este fundamentală, deoarece este cea mai bună modalitate de a asigura sănătatea aerului. De fapt, fără o oarecare atenție, nivelul de poluare internă poate chiar depăși poluarea atmosferică externă, compromițând bunăstarea și sănătatea oamenilor.

Sănătatea aerului din interior: poluanți majori și sindromul clădirii bolnave

Există diferite tipuri de poluanți de interior care pot compromite confortul intern și, în unele cazuri, și sănătatea oamenilor care locuiesc în acele spații. Unii dintre cei mai importanți sunt compușii organici volatili ( COV ) , adică substanțele chimice care se răspândesc din mediu, deoarece sunt conținute în mobilier, vopsele, produse de uz casnic și de curățare. Nu mai puțin periculoase sunt fumul de tutun sau gazele din procesele de ardere. Praful și alte particule poluante se formează și acasă, care pot proveni din diferite surse.

Alți dușmani ai bunăstării sunt reprezentați de mucegai și radon, care provine din pământ, unde se formează în mod natural, iar apoi ajunge în locuință prin podele și pivnițe. Este clar, așadar, că riscurile unei ventilații deficitare depind de multiple surse poluante și pot duce, de asemenea, la un adevărat disconfort fizic, până la așa-numitul „ sindrom al clădirii bolnave ”.

Acest termen, care derivă din engleza Sick Building Syndrome (SBS), indică un set de simptome precum probleme cu ochii, probleme respiratorii, dureri de cap, oboseală, până la afecțiuni mai grave. Cauza principală este tocmai prezența poluanților în aer, combinată cu o ventilație internă ineficientă.

Ce este un sistem VMC și ce avantaje oferă

Un sistem VMC este un sistem de ventilație mecanică controlată, care permite ca aerul viciat să fie schimbat în fiecare cameră a casei, cu o frecvență și un volum adecvat. În loc să recurgă la sistemul tradițional de deschidere a ferestrelor, un sistem de acest tip aspiră aer viziat din interior și introduce aer preluat din exterior, filtrat și curat corespunzător, în încăperi.

Aspirația are loc mecanic și, într-adevăr, controlată. Acest lucru permite ca aerul să fie schimbat în funcție de frecvențe și cantități adecvate pentru a asigura sănătatea internă. Aceasta este o soluție eficientă și din punct de vedere energetic, deoarece vă permite să economisiți energie în comparație cu ceea ce s-ar întâmpla cu simpla deschidere a geamurilor.

Energia electrică necesară pentru funcționarea sistemului este scăzută și nu se irosește căldură în mod inutil pentru schimbul de aer. Aerul preluat din exterior poate fi si incalzit inainte de a fi introdus, pentru a nu compromite temperatura interioara. Prin deschiderea unei ferestre, însă, căldura acumulată în interiorul casei (și obținută cu consumul de energie) ar fi dispersată rapid.

Sistem de ventilatie

Tipuri de sisteme VMC

Există diferite tipuri de sisteme de ventilație mecanică controlată. O primă și importantă distincție poate viza conformarea lor: există soluții descentralizate sau sisteme centralizate.

Un sistem VMC centralizat este alcătuit dintr-o singură mașină centrală, implicată în gestionarea admisiei de aer, și o serie de canale care ajung în diversele medii interne, la care sunt conectate prin orificii de ventilație. O altă țeavă conectează apoi mașina la exterior.

VMC- ul descentralizat, în schimb, este alcătuit din diferite dispozitive capabile să extragă aer și să introducă aer nou, fiecare dintre ele funcționând independent de celelalte, contribuind în același timp la obținerea rezultatului final de sănătate și bunăstare. Pot fi instalate direct pe perete, cu o placă exterioară și una internă, conectate printr-un tub. Aceste dispozitive includ motorul și, în unele cazuri, și sistemul de recuperare a căldurii, necesar pentru a exploata căldura aerului viciat care sosește din interior, pentru a încălzi aerul rece care sosește din exterior.

În sfârșit, există și soluții precum VMC integrat în rame: acestea sunt ferestre care încorporează un sistem de schimb de aer în cadru. Este clar că, în acest caz, este necesară înlocuirea dispozitivelor de fixare existente.

xr:d:DAFR72jKpS8:1415,j:5946286395484147988,t:23111216

Centralizat sau punctual: ce sistem să alegi?

Alegerea de a instala un sistem de ventilație mecanică este cu siguranță una câștigătoare și vă permite să rezolvați multe probleme, precum formarea mucegaiului, umiditatea sau concentrația altor poluanți .

Decizia între un sistem specific și un sistem centralizat depinde de tipul de locuință și de orice situații specifice.

VMC centralizat necesită spațiu adecvat pentru instalarea corpului central, de obicei adăpostit într-un tavan fals. În plus, trebuie să fie posibilă conectarea la celelalte încăperi ale casei prin diferite conducte. În cazul VMC descentralizate, însă, trebuie făcute orificii în pereți pentru a instala dispozitivele individuale, care trebuie să fie și conectate la rețeaua electrică. Un sistem centralizat este foarte eficient, dar mai scump. VMC punctual este foarte potrivit și pentru clădirile existente, deoarece nu necesită intervenții semnificative în locuință.

În ceea ce privește ferestrele, este o soluție viabilă doar în acele cazuri în care este deja necesară înlocuirea ferestrelor existente cu modele noi, mai performante.

Cât costă un sistem de ventilație mecanică controlată?

Costurile tuturor acestor soluții pot varia foarte mult, un sistem centralizat costă în jur de 6.000 până la 8.000 de euro, în timp ce VMC-ul descentralizat este mai ieftin.

Dispozitivele individuale (în cazul tehnologiei cu flux dublu, mai performante) pot costa în jur de 800 până la 1.000 de euro, dar nu trebuie adăugate investiții speciale pentru lucrări auxiliare.

Similar Posts