sistem fotovoltaic

Sistem fotovoltaic, cum să alegi cel mai bun model. 5 factori de luat în considerare

Panourile fotovoltaice sunt verzi, iar instalarea lor este facilitată de Stat datorită diverselor bonusuri fiscale . Iată un ghid pentru alegerea modelului de panou solar cel mai potrivit nevoilor dumneavoastră. Aspecte la care trebuie să acordați atenție.

Instalarea unui sistem fotovoltaic este o decizie importantă din punct de vedere economic. Cu toate acestea, în urma unei investiții inițiale, ești sigur că vei recupera ceea ce ai cheltuit datorită reducerii costurilor facturilor . Este suficient să spunem că un sistem fotovoltaic casnic în condiții optime garantează economii de aproximativ 80% la consumul de apă caldă și între 60 și 70% la încălzire.

Insa panourile nu sunt toate la fel si cei care intentioneaza sa le achizitioneze trebuie sa aiba grija sa aleaga cele mai performante, eficiente si de durata. Un alt aspect care nu trebuie subestimat, sau mai bine zis de luat în considerație, se referă la garanțiile oferite de firma producătoare în caz de deteriorare sau scădere a performanței.

Nu există un singur criteriu pentru alegerea celui mai bun model, ci mai mulți factori de verificat și comparat. Acestea variază de la tipul – monocristalin sau policristalin – până la certificări naționale și europene. Durabilitate, eficiență, productivitate și multe altele: 5 sfaturi pentru a vă asigura că ați ales cel mai bun model de panou fotovoltaic de pe piață.

Cum să alegi cel mai bun panou fotovoltaic: eficiență și productivitate

Cei care doresc să achiziționeze panouri fotovoltaice pentru a le instala pe acoperișul casei vor să știe care model este cel mai bun. Motivul este ușor de spus: ceea ce ne împinge către această sursă de energie verde este posibilitatea de a economisi la facturi. Din acest motiv este esential sa va orientati alegerea catre panouri eficiente si rezistente.

Care sunt elementele pe baza cărora se evaluează eficiența sistemului? Pentru a fi sigur că achiziționați un sistem de calitate, trebuie să acordați atenție relației dintre puterea dezvoltată și suprafața ocupată , de fapt cea mai mare preocupare a celor care doresc să instaleze un sistem casnic este maximizarea spațiului disponibil (de obicei acoperișul de casa).

Un panou fotovoltaic cu productivitate mai mare este cu siguranță de preferat unuia cu eficiență mai mare.

Cum să alegi cel mai bun panou fotovoltaic: eficiență și productivitate

Panouri solare, monocristaline sau policristaline?

O îndoială foarte frecventă se referă la tipul de modul de instalat , pe care să alegi între monocristalin sau policristalin ? Cel mai corect răspuns la această îndoială este „depinde”. În general, nu există niciun tip care să fie mai bun decât celălalt, chiar dacă sunt diferite în anumite privințe:

● gradul de puritate al siliciului utilizat
● dependența de variațiile de temperatură

Panourile solare din siliciu monocristalin funcționează optim la temperaturi scăzute, în timp ce cele policristaline funcționează mai bine la temperaturi ridicate.
Un factor determinant care influențează alegerea între un tip și altul este prețul : monocristalinul tinde să coste mai mult.

Nu există absolut niciun tip de panou care să fie mai bun decât celălalt, alegerea depinde de cât de mult sunteți dispus să cheltuiți pe sistem.

Garanția pentru defecte și pierderi de performanță

Un lucru care nu ar trebui să lipsească niciodată este protecția pentru defecte, daune și degradarea performanței . Inainte de a incheia achizitia este esential sa clarificam cu firma producatoare care sunt caracteristicile garantiei la panourile solare.

Până în prezent, există două tipuri de garanții cele mai răspândite pe piață:

● garanția de 2 ani pentru defecte de fabricație și conformitate
● garanția de 20 de ani (sau mai mult, în funcție de compania producătoare) pentru performanță scăzută

În unele cazuri este posibilă contractarea unei garanții suplimentare pentru orice defecțiune a invertorului care durează de la 5 la 10 ani.

Eliminare ca deșeu DEEE

Un alt factor care trebuie să ghideze alegerea consumatorului final este respectarea legilor în vigoare, chiar dacă aceasta reprezintă o cheltuială mai mare. Respectarea reglementărilor asigură eliminarea corectă a panourilor odată ce funcția lor a expirat. Panourile solare nu sunt deșeuri ca altele, dimpotrivă, ele se încadrează în DEEE , adică deșeuri de echipamente electrice și electronice .

Acest tip de deșeuri necesită o atenție maximă în timpul fazelor de colectare și eliminare pentru a evita producerea daunelor sănătății și securității mediului și oamenilor.

Panourile solare DEEE de uz casnic cu o putere nominală mai mică de 10 kW trebuie aruncate în centrele de colectare ale municipiului de reședință sau în centrele de reciclare. În timp ce eliminarea panourilor solare DEEE profesionale – cu o putere nominală mai mare sau egală cu 10 kW – necesită intervenția părților autorizate. Pentru a verifica modalitățile de eliminare, zonele dedicate și numerele utile de contactat, puteți consulta portalurile online dedicate ale Municipiilor de reședință.

Cum să alegi cel mai bun panou fotovoltaic pentru eficiență și productivitate

Certificarile

La achizitionarea panourilor, un aspect fundamental se refera la Certificari. Fiecare companie trebuie să respecte criteriile și regulile naționale și comunitare în timpul procesului de producție. Certificarile servesc pentru a asigura cumparatorul ca panourile achizitionate respecta standardele de calitate cerute de lege, sunt sigure, fiabile si functionale .

În faza de achiziție este o idee bună să verificați dacă modulele și companiile de producție au următoarele certificări:

● IEC 61215, IEC 61730, privind panourile solare
● ISO 9001, ISO 14001, privind fabrica unde au fost produse panourile.

Aceste Certificari sunt recunoscute in toata Europa si garanteaza atat metoda de fabricatie cat si specificatiile tehnice ale produsului.

Acordând atenție tuturor parametrilor enumerați, puteți evita surprizele neplăcute, fiind în același timp sigur că alegeți un sistem fotovoltaic de calitate și de lungă durată.

Similar Posts