Sisteme HVAC: ce sunt, cum funcționează și când să le instalați
Sistemele HVAC sunt soluții care presupun integrarea mai multor utilaje pentru gestionarea corectă a încălzirii, răcirii și ventilației unei clădiri. Să vedem în detaliu ce tip de sisteme sunt și cum funcționează.
Sistemele HVAC la domiciliu presupun integrarea unui sistem de aer conditionat si ventilatie. Aceasta este o tehnologie esentiala pentru bunastarea oamenilor din locuinte, birouri si in general toate acele cladiri in care petrecem timpul in interior.
Confortul, până la urmă, este ceva indispensabil și nivelurile căutate astăzi sunt cu adevărat ridicate. Aceasta înseamnă asigurarea constantă, în orice moment și anotimp, a celor mai potrivite condiții de mediu pentru persoanele care se regăsesc în acele spații, găsirea unui echilibru între factori precum temperatura, umiditatea și calitatea aerului. Toate acestea, evident, luând în considerare și activitățile care se desfășoară acolo și nevoile specifice.
Sisteme HVAC: ce sunt acestea?
Termenul HVAC provine din engleză și înseamnă „Heating, Ventilation & Air Conditioning” . Odată explicat sensul cuvântului, este imediat să înțelegem despre ce este vorba, adică un set de mașini, care funcționează într-un mod combinat, menit să producă căldură, frig și ventilație . În esență, toate soluțiile de sistem responsabile de confortul intern sunt reunite într-un singur sistem. Datorită unui sistem HVAC este posibilă controlul și setarea temperaturii, reglarea umidității interioare, asigurarea unui schimb corect de aer într-un mediu, menținând în orice moment un microclimat adecvat.
Domeniul de aplicare al acestor sisteme este, în mod clar, legat de toate clădirile destinate șederii persoanelor, fie că sunt pentru funcții rezidențiale, publice, comerciale sau corporative.
Se pot distinge diferite tipuri de sisteme , de exemplu aer sau amestec aer-apă, deci bazate pe tehnologia și purtătorul de energie utilizat . Pentru alegere, așadar, sfatul este să solicitați sfatul unor tehnicieni calificați și competenți, capabili să evalueze diverse aspecte, precum destinația de utilizare a clădirii în care doriți să instalați sistemul și puterea necesară, tot în raport cu alți factori. precum performanța incintei și funcțiile îndeplinite în aceasta.
Cum funcționează un sistem HVAC
Un sistem HVAC poate fi format din mai multe mașini, care îndeplinesc doar una dintre funcțiile văzute sau chiar mai multe în același timp, ca în cazul celor mai recente aparate de aer condiționat care se ocupă atât de încălzirea de iarnă, cât și de răcirea de vară. Pot fi utilizate diferite tehnologii disponibile pe piață, dar punctul esențial pentru un sistem HVAC este integrarea . Aceasta înseamnă că, spre deosebire de alte domenii și contexte, putem vorbi despre un singur sistem, indiferent de câte mașini îl compun.
Aceasta înseamnă că dispozitivele individuale pot „comunica” între ele, lucrând împreună ca o singură soluție. Fie că este vorba de aparate de aer condiționat, pompe de căldură, boilere, ventilatoare sau altele, așadar, este vorba de a identifica ce sistem este necesar pentru asigurarea fiecărei funcționalități, în scopul de a proceda la o grupare reală a acestora, interconectate între ele.
Componentele unui sistem HVAC sunt multe și în instalațiile mai mari sistemul poate fi și foarte complex , cu ventilatoare, unități de tratare a aerului, conducte, sisteme de generare a căldurii, turnuri de evaporare, terminale, schimbătoare de căldură.
In plus, furnizarea de senzori (de exemplu pentru a detecta temperatura, gradul de umiditate sau chiar prezenta oamenilor) asigura o functionare si mai excelenta a sistemului, care in acest fel se bazeaza pe parametri detectati direct in mediu.
Avantajele unui sistem integrat de aer condiționat și ventilație
Un sistem HVAC oferă câteva avantaje importante, mai ales având în vedere importanța pe care o asumă astăzi tema economisirii energiei. Integrarea sistemelor, de fapt, ne permite să reducem deșeurile și să promovăm eficiența energetică. În plus, cele mai inovatoare sisteme oferă și posibilitatea de conectare la Internet , garantând un nivel foarte ridicat de control care, la rândul său, contribuie și mai mult la reducerea risipei de energie. De asemenea, acest sistem de monitorizare vă permite să cunoașteți consumul și performanța în timp real, interceptând anomalii, defecțiuni și defecțiuni chiar și într-un timp foarte scurt.
Nu trebuie trecut cu vederea, așadar, faptul că întreținerea este în general facilitată , atât pentru integrarea tehnologiei de automatizare a locuinței și clădiri inteligente, cât și pentru integrarea sistemelor în sine. În sfârșit, este esențial să menționăm principalul avantaj care a fost deja reiterat de mai multe ori: a putea conta mereu pe un nivel optim de confort.