Trebuie să vinzi sau să cumperi o casă? Iată cât de importantă este clasa energetică pentru preț
Atenția este din ce în ce mai mare către eficiența energetică a proprietăților, mai ales în cazul cumpărării și vânzării. Dar cât de mult contează în concret clasa energetică la determinarea prețului de vânzare/cumpărare?
În zilele noastre, când sunteți pe cale să încheiați o vânzare imobiliară, clasa energetică este un element esențial . Acest lucru este valabil atât pentru vânzător, care nu poate vinde locuința fără APE, cât și pentru cumpărător, întrucât clasa energetică influențează semnificativ prețul.
Casele in clasa energetica ridicata, deci in A, B, C, sunt mai solicitate pe piata deoarece sunt mai moderne, eficiente si sigure decat cele cu performante mai scazute. Elemente care stau la baza unei diferențe de preț adesea considerabile, mai ales dacă compari casele din clasa A (cea mai înaltă categorie) și clasa G (cea mai proastă categorie).
Unele studii de teren arată cât de importantă este clasa energetică asupra prețului unei proprietăți: iată detaliile.
Care este clasa energetică a unei proprietăți și cum se calculează?
În zilele noastre, la cumpărarea unei case, clasa energetică este unul dintre elementele care se evaluează cu cea mai mare atenție. Motivul este ușor de spus: cu cât clasa energetică este mai mare, cu atât cheltuielile pentru întreținerea și gestionarea utilităților sunt mai mici.
Clasa energetică este exprimată printr-o literă a alfabetului, de la A4 (cel mai mare și cel mai bun) până la G, cel mai prost din punct de vedere al consumului.
Cum se calculează clasa energetică
Pentru a obține clasa energetică a unei case trebuie să contactați tehnicieni de specialitate care iau în considerare diverși factori:
- dimensiunea casei
- calitatea materialelor de constructii
- accesorii și uși
- acoperișul
- conditiile climatice ale zonei geografice in care se afla casa
- utilizarea surselor de energie regenerabilă, de exemplu instalarea de panouri solare pe acoperiș
- interventii de renovare si modernizare.
Descrierea și consumul fiecărei clase energetice
Așa cum era de așteptat, clasele energetice sunt indicate cu o literă a alfabetului și sunt 10 în total Pornind de la cea mai mare, iată ce indică despre consum și performanță.
Clasa energetica A4, A3, A2, A1
Clasa A , cu cele 4 subcategorii ale sale, este cea mai bună. Este „alocată” locuințelor care sunt eficiente energetic și au un impact redus asupra mediului. Pe lângă garantarea unui confort ridicat de locuit, casele din A4, A3, A2, A1 asigură facturi mici și 0 deșeuri . Pe piață, o casă în clasa energetică A4, A3, A2, A1 are o valoare ridicată și adesea acestea sunt proprietăți nou construite.
Clasa B
Chiar dacă nu sunt de cea mai înaltă clasă, locuințele din clasa B au performanțe bune și în ceea ce privește consumul de energie și deșeuri. Sunt adesea proprietăți noi, cu ferestre și sisteme de încălzire de calitate .
Clasa C
Această clasă energetică se referă de obicei la proprietăți care, chiar dacă nu sunt noi, au suferit intervenții majore de renovare și recalificare energetică . Indicele de performanță energetică, în acest caz, este între 1,20 și 1,50 EPgl.
Clasa D
Clasa D se referă la clădiri destul de recente, cu un consum între 70 și 90 kWh/m2 pe an (1,50/2,00 EPgl) și o izolare termică acceptabilă.
Clasa E
Clasa E este cea mai răspândită în Italia ; este o clasă scăzută, dar poate fi îmbunătățită prin intervenții de restructurare și reamenajare direcționate. Casele din clasa E nu au o izolare termică adecvată din mai multe motive:
- nu au haina termica
- armăturile și fitingurile sunt datate
- nu există surse regenerabile de energie
În acest tip de locuință, consumul pentru încălzirea și răcirea locuinței este mare.
clasa F
Clasa F este destul de răspândită și are performanțe energetice slabe, ceea ce corespunde unor costuri ridicate de întreținere și administrare a proprietății. Consumul în această clasă energetică este triplat în comparație cu clasa A.
Clasa G
În clasificarea APE, G este cea mai joasă și mai puțin convenabilă clasă energetică . Cei care dețin o casă în clasa G pot cheltui de până la 10 ori mai mult decât cei care au o casă în A. De fapt, consumul depășește 160 kWh/m2 pe an.
Cât de mult afectează clasa energetică valoarea unei proprietăți?
Având în vedere clasificarea proprietăților în funcție de consumul de energie, este momentul să analizăm cel mai interesant aspect: cât de mult contează clasa energetică pentru vânzarea/cumpărarea unei case .
Față de trecut, există o mai mare conștientizare în ceea ce privește eficiența energetică, ceea ce presupune o atenție mai mare în faza de cumpărare și vânzare. O proprietate intr-o clasa energetica ridicata este mai solicitata pe piata si, in consecinta, are un pret mai mare.
Motivul este ușor de spus: cu cât clasa energetică este mai ridicată, cu atât casa este mai modernă, mai eficientă și mai sigură. Date în mână, eficiența energetică poate crește valoarea casei cu 40% dacă luăm diferența cea mai evidentă, adică între o casă din Clasa A și una din G. În medie, clasa energetică afectează prețul de aproximativ 20. piață , o variație semnificativă.
Întrebări frecvente Clasa energetică
Ce clasă energetică trebuie să aibă o casă pentru a o vinde?
Depinde de anul în care a fost construită proprietatea . Dacă înainte de 1 ianuarie 2026 nu există constrângeri speciale. Cu toate acestea, clădirile construite după această dată pot fi vândute numai dacă au o clasă energetică nu mai mică de G pentru clădirile rezidențiale și nu mai mică de F pentru cele nerezidenţiale.
Cum să crești cu 2 clase de energie fără a purta o haină?
Odată ce clasa energetică a unei case a fost determinată prin intermediul APE , este posibilă îmbunătățirea acesteia cu diverse intervenții, dintre care multe sunt subvenționate de stat.
Printre cele mai frecvente îndoieli se numără posibilitatea creșterii a două clase energetice fără a instala termoizolația exterioară. Se poate face și dacă da cum? Răspunsul este da și există mai multe moduri:
- instalați panouri solare
- înlocuiți corpurile vechi cu modele noi, de înaltă performanță
- înlocuiți vechiul sistem de încălzire cu pompa de căldură
Depinde mult de clasa energetică de pornire, bugetul pe care ești dispus să-l cheltuiești pentru renovare și condițiile generale ale casei.