Ușa de la intrare: Cum să le alegi pe cele mai bune – Ghid
Ce este cel mai important atunci când alegeți o ușă de intrare? Materialul cu care este construit sau rezistenta la spargere? Este mai bun un model de jaluză sau de sticlă? Cât costă ușile de intrare și cum pot fi deduse cu stimulentul de stat?
Să vedem imediat toate aceste aspecte în scurtul ghid pentru achiziționarea ușii de intrare pentru casa ta.
Cum să alegi ușa de la intrare?
Recomand mai întâi să decideți dacă aveți nevoie de o ușă din sticlă sau oarbă, această alegere va influența alegerea materialului pe care o vom vedea în paragraful următor.
Alegerea sticlei va influența și alegerea modelului, care va fi mai limitat la ușile din sticlă și va afecta siguranța la efracție, un alt element important de decis pentru noua ta ușă.
In sfarsit va trebui sa alegi culoarea (asta nu este o problema in niciun model cu exceptia celor din PVC) si incuietorile care la modelele mai avansate pot fi automate.
Să începem imediat cu alegerea materialului, apoi vom vedea dimensiunile, sticlă și încuietori.
Material pentru uși de intrare
Ușile de intrare – la fel ca tocurile ferestrelor – pot fi realizate din 4 materiale: lemn, oțel, aluminiu și PVC. Fiecare material are avantajele și dezavantajele sale, să le analizăm pe scurt în ordinea prezenței pe piață:
- OȚEL: aproape toate ușile blindate sunt din fier datorită rezistenței sale mecanice mari și, în consecință, rezistenței la efracție. Acestea sunt apoi acoperite cu panouri decorative din lemn, aluminiu, PVC, gresie etc. Ușile blindate din oțel – cu unele excepții – sunt produse industriale și au limite de produs, de multe ori nu pot fi realizate în forme speciale precum arcuri/trapeze și pot avea o personalizare care se limitează la limitele industriale ale modelelor și culorilor. Sunt construite cu dimensiuni standard – de exemplu 90×210 centimetri – si pentru a le avea in diferite dimensiuni platiti un supliment (10-20%). Acestea sunt ușile cele mai folosite ca intrări.
- ALUMINIU: ușile din aluminiu cu rupere termică s-au impus la începutul secolului XXI și au avantajul unei izolații termice mari și durabilitate în timp. Sunt produse industriale și, ca și în cazul ușilor din oțel, au limite de personalizare limitate la modele și forme prestabilite. Nu au armura standard, aceasta trebuie solicitata ca supliment. Nu au dimensiuni standard ca standard, prin urmare sunt mai puțin costisitoare în cazul dimensiunilor nestandard.
- LEMNUL: pana la sfarsitul secolului al XX-lea a fost cel mai folosit material, iti permite sa realizezi usi de orice forma, de la cele mai simple la cele mai elaborate care sunt adevarate opere de arta. Gândiți-vă la intrările clădirilor istorice cu uși din lemn lucrate manual. În zilele noastre sunt puțin utilizate și, în consecință, există puțină ofertă pe piață.
- PVC: PVC-ul din cele 4 materiale vazute este cel mai slab si cel mai greu de personalizat color – de fapt se folosesc folii adezive – de aceea nu este alegerea potrivita pentru o usa care necesita soliditate. Punctele forte sunt izolarea termica si costul redus atata timp cat este alb si este un model standard. Recomandat doar in cazul unui buget foarte limitat si putine solicitari privind rezistenta la efractie si design.
Un ultim lucru, dacă aveți un câine care tinde să zgârie ușa , singura alegere pentru a evita stricarea acesteia este să faceți partea exterioară a ușii din gresie și pentru a face acest lucru va trebui să alegeți o ușă blindată excelentă, de exemplu unul Oikos.

Dimensiunile ușii de intrare
Dimensiunile standard ale unei uși de intrare pentru apartamente și case terasate sunt de 90×210 centimetri.
Intr-o singura vila recomand 100x240h pentru usi cu 1 canat, in timp ce pentru usile mai mari se pot realiza solutii cu 2 canaturi sau cu panouri laterale fixe precum:
- Usa 130x240h cu 2 foi asimetrice (90 usa principala + 40 usa)
- Usa 180x240h cu 2 foi simetrice (2 foi egale de 90+90)
- Usa 130x240h cu 1 usa de 90 + geam lateral fix de 40
- 180x240h usa centrala de 100 + 2 geamuri laterale fixe de 40

Ți-am dat câteva idei pentru realizarea unei uși de intrare cu proporțiile potrivite dar posibilitățile sunt aproape nesfârșite, dacă ai o vilă și vrei să creezi o intrare cu efect wow te-ai putea gândi și la aceste soluții:
- 130x240h usa pivotanta cu 1 canat
- 150x270h usa pivotanta cu 1 canat
Dacă aveți norocul să aveți o intrare foarte înaltă, cu înălțime dublă, atunci puteți crea o intrare care îi va lăsa pe toți cu gura căscată:
- 180x400h Ușă pivotant cu 1 canat, înălțime de 4 metri.

Este mai bună o ușă de intrare din sticlă sau oarbă?
Practic, ușa de intrare este la cel mai bun grad în varianta oarbă fără sticlă, deoarece o ușă oarbă va fi întotdeauna mai rezistentă la spargeri și va avea performanțe termice și acustice mai bune decât omologul său din sticlă.
Puteți alege să introduceți o sticlă în interiorul ușii principale, sau dacă dimensiunile vă permit, puteți introduce una sau două laturi fixe de lumină, o soluție mult mai frumoasă, care are un impact mai mic asupra performanței termice.
Nu recomand introducerea unui fanlight pentru că este o soluție cu adevărat proastă sau astăzi că se poate face uși cu 3 metri mai înalte nu are sens să echipezi ușa cu lunetă decât dacă este arcuită, caz în care treaba se schimbă și pe bună dreptate contextul poate fi o soluție foarte frumoasă și practică.
Daca intrarea este intunecata si esti nevoit sa alegi o usa de sticla te sfatuiesc sa alegi o varianta din aluminiu cu rupere termica deoarece va avea performante termice mult mai mari decat o usa blindata din otel si pentru ca va avea si un raport calitate/pret mai bun.
Dacă plănuiți o nouă construcție și buzunarul o permite, introduceți în schimb o tăietură de lumină aproape de ușa de la intrare, dar separată de o porțiune de lumină.

Ce încuietoare să aleg?
Usile moderne au posibilitatea de a avea incuietori automate pe care, spre deosebire de cele traditionale, nu trebuie sa va amintiti sa le incuiati, se inchid automat de fiecare data cand inchideti usa.
Autoblocarea încuietorilor face ușa mereu în siguranță și nu veți risca să părăsiți casa și să vă întrebați „mi-am amintit să încui ușa?”.
Încuietorile automate, numite și încuietori motorizate – pot fi deschise cu unul sau mai multe dintre aceste sisteme:
- telefon
- Amprenta
- Cod numeric
- card cu cip nfc
- transponder
- automatizarea locuintei
Confortul este neîndoielnic și securitatea foarte mare, este greu pentru un atacator să le poată încălca. Totuși, toată această practicitate și siguranță are un cost, începând de la 1000,00 € pentru a dota ușa cu aceste sisteme.
Recomand aceste sisteme pentru că garantează o siguranță neprețuită, confort și economie de timp – avem întotdeauna prea puțin din ele.
Dacă bugetul nu o permite, atunci alegeți o încuietoare tradițională cu un cilindru de înaltă securitate și chei de duplicare protejate, astfel încât dacă trebuie să împrumutați cheile cuiva (de exemplu unei femei de curățenie) să nu fie posibil să faceți copii fără card de proprietate.
Culoarea ușii de intrare
Culoarea este clar o alegere personală și legată de stilul și alegerile de culoare ale restului locuinței, pur și simplu vă voi informa despre câteva aspecte tehnice la care să fiți atenți:
- EXTERIOR: incearca sa eviti culorile prea inchise pentru ca vor avea tendinta de a se estompa si de a se incalzi foarte mult daca usa este expusa la soare. Mai presus de toate, evitați culorile roșiatice care sunt cele mai delicate și mai sensibile la razele UV.
- INTERIOR: preferați culori deschise pentru a ilumina intrarea și nu încercați să asortați ușa de la intrare cu ușile de interior, o intrare trebuie să fie clar vizibilă și caracterizată în comparație cu orice altceva.